Bazı antiseptik ve dezenfektanların vankomisin dirençli enterokoklar (VRE) üzerine etkinliklerinin araştırılması
Investigation of some antiseptics and disinfectants activities on vancomycin resistant enterococci (VRE)
  1. Tez No: 440158
  2. Yazar: HAVVA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: VRE, dezenfektan, antiseptik, VRE, disinfectant, antiseptic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Enterokoklar, insanların gastrointestinal sistem normal florasında bulunan bakterilerdir. Antibiyotik kullanımı öyküsü (özellikle vankomisin), altta yatan ciddi hastalıklar, uzun süre hastanede yatış hikayeleri gastrointestinal sistemin vankomisin dirençli enterokoklarla kolonizasyonuna neden olurlar. VRE enfeksiyonlarının vankomisine duyarlı enterokok enfeksiyonlarına göre tedavilerinin daha zor, enfeksiyonlarının daha ciddi seyirli olması ve mortalitesinin yüksek olması gibi nedenler hastane kaynaklı dirençli mikroorganizmaların yayılımının önlenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada hastaneden izole edilen VRE suşlarının bazı antiseptik ve dezenfektan maddelere karşı duyarlılıklarının test edilmesi amaçlandı. Bu çalışma Ocak 2012- Haziran 2014 tarihleri arasındaki Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'ndan izole edilen 69 vankomisin dirençli E. faecium suşunu kapsamaktadır. VRE'ler üzerine temiz ve kirli şartlarda %5'lik sodyum hipokloritin 1/10, 1/100'lük dilüsyonları, klorheksidin glukonatın %4'lük konsantrasyonu ve Akacid plus'ın %0.1, %0.5'lik konsantrasyonlarının 1, 5, 15 ve 30. dakikalardaki etkinlikleri kantitatif süspansiyon test yöntemiyle in-vitro olarak test edildi. Temiz ve kirli şartların her ikisinde en etkili dezenfektanın %5'lik sodyum hipokloritin 1/10'luk dilüsyonu olduğu görüldü. Ancak ortamdaki şartların kirli olmasından da en çok etkilenenin de %5 sodyum hipokloritin dilüsyonları olduğu görüldü. % 4 klorhekzidin glukonatın da ikinci etkili dezenfektan olduğu tespit edildi. Akacid plus'ın her iki konsantrasyonununda belirtilen süre ve şartların hiçbirinde suşların tamamını öldüremediği tespit edildi. Ayrıca ortam şartlarındaki değişikliğin aktivitesini en az etkilediği dezenfektanın da Akacid plus olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, VRE kolonizasyonu/ enfeksiyonununda etkenin yayılımının önlenmesinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasının çok önemli olduğu görülmüştür. Dezenfeksiyonda, o etkene karşı yapılan testlerde en etkili bulunmuş dezenfektanın seçimi dezenfeksiyonun başarısını artıracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterococci are the bacteria in the normal flora of human's gastrointestinal system. The stories such as antibiotic using (especially vancomycin), underlying severe diseases, prolonged hospitalizations cause colonization of vancomycin-resistant Enterococci in gastrointestinal system. The reasons such as more difficult treatment possibility of VRE infections rather than vancomycin sensitive Enterococci infections, more severe progress of infection and high rate of mortality require preventing of spread of hospital-acquired resistant microorganisms. In this study, It is aimed to test the sensitivity of VRE strains isolated from hospital against some antiseptics and disinfectants. This study contains 69 vancomycin-resistant E. faecium strains which are isolated from Sivas Cumhuriyet University, Faculty of Medicine, Microbiology Laboratory between the date of January 2012-June 2014. It is tested the effectiveness of 1/10 and 1/100 dilutions of 5% sodium hypochloride, 4% chlorhexidine gluconate, 0.1% and 0,5% Akacid plus on VREs in 1st , 5th , 15th and 30th minutes in conditions of clean and dirty as in-vitro with quantitative suspension test method. It was seen the 1/10 dilution of 5% sodium hypochloride as the most effective disinfectant in both clean and dirty conditions. But, at the same time it was seen that dilutions of 5% sodium hypochloride were affected most from dirty conditions. It was seen that 4% chlorhexidine gluconate was the second effective disinfectant. It was determined that both concentrations of Akacid plus could not be killed all of the strains in all contact times and conditions we explained. On the other hand, it was seen that the least affected disinfectant from the changes of environment conditions was Akacid plus. As a result, it was seen that cleaning and disinfection were very important factors in order to prevent the spread of VRE colonization/infection. It was reached the result of that choosing disinfectant which was the most effective one on tested isolates increased the success of disinfection.