Bazı antiseptik ve dezenfektanların antibakteriyel etkinliklerinin araştırılması
Evalution of antibacterial activities of some antiseptics and disinfectants
- Tez No: 422894
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antiseptik, Dezenfektan, Dezenfeksiyon, Etkinlik, Antiseptic, Disinfectant, Disinfection, Efficacy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜ-SUAM)'da sık kullanılan antiseptik ve dezenfektanlardan dört tanesini inceledik. Bunlar etil alkol, sodyum hipoklorit (%5), povidon iyot (%10), glutaraldehit (%2)'tir. Hastalardan sık izole edilen hastane enfeksiyonu etkeni 12 tane bakteri kullanıldı. Bu bakteriler her birinden üçer tane olmak üzere Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, metisiline dirençli Staphylococcus aureus, vankomisin resistant Enterococcus'tur. Kontrol için üç tane American Type Culture Collection (ATCC) standart suşu (P.aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 6538) kullanıldı. Antiseptik ve dezenfektanlar farklı konsantrasyonlarda denendi. Etil alkol %95-%70-%50'lik konsantrasyonda test edildi. Sodyum hipoklorit (%5) sulandırılmadan, 1/10 ve 1/100 sulandırılarak çalışıldı. Glutaraldehit (%2) ve povidon-iyot (%10) için sulandırılmadan, 1/2 ve 1/4 sulandırılarak uygulandı. Kalitatif süspansiyon test yöntemi ile 1, 2, 5, 10, 30 dakikalık temas süresince maddelerin etkilerini araştırdık. Bu çalışmada tüm sulandırımlarında bir dakikalık karşılaşma sonrası tüm bakterilerin üremesini inhibe eden povidon-iyot (%10) en etkili antiseptik, sulandırılmadan ve 1/2 sulandırımda yine 1 dakikada tüm bakterilerin üremesini inhibe eden glutaraldehit (%2) en etkili dezenfektan olarak gözlemlendi. Etil alkol için %70'lik konsantrasyonun en az 2 dk süre ile temasının uygun olduğunu tespit ettik. Sodyum hipoklorit (%5) 1/10 sulandırımda kullanıldığında 1 dakikalık temas tüm bakterilerin üremesini inhibe ederken, 1/100 sulandırımda kullanıldığında tüm bakterileri öldürmek için en az 5 dakika süre ile uygulanması uygun olacaktır. Hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının hastane enfeksiyonlarından korunabilmesi için tüm hastanelerde dezenfeksiyon politikası oluşturulmalıdır. Her hastanenin kendi mikroorganizmalarına karşı etkili antiseptik ve dezenfektanları tespit etmesi hem maliyet hem de güvenli sağlık ortamı için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we compared four kinds of antiseptics and disinfectants. Including ethyl alcohol, sodium hypochloride (5%), povidone iodine (10%) and gluteraldehyde (2%) which were routily used for disinfection in our hospital. Twelve different types of bacteria which are commonly cause of nasocomial infections including Acitenobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa, methicilline resisitant Staphylococcus aureus and vancomycin resistant Enterococcus with three subtypes of each bacteria. Were isolated from inpatients of Çanakkale Onsekiz Mart University Research and Education Hospital. The control group were consituted by three American Type Culture Collection standart strain bacteria (ATCC) including P.aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 6538. Antiseptics and disinfectants were evaluated in different concentrations. Ethyl alcohol was tested at the concentration of 95%, 70%, 50%. Sodium hypochlorite (5%) was examined at undiluted form, 1/10 and1/100 dilution. Gluteraldehyde (2%) and povidone iodine (10%) were evaluated at undilutied, 1/2 and 1/4 diluted forms. We compared the effect of substances by using the qualitative suspension method with a contact time during 1, 2, 5, 10 and 30 minutes period. In this study, povidone iodine (10%) which inhibited the growing of all bacteria was the most effective antiseptic in all dilutions after one minute encounter, and gluteraldehyde (2%), which inhibited the growthing of all bacterias,was the most powerful disinfectant in both 1/2 dilution and undiluated after one minute encounter. We have determined that 70% ethyl alcohol contact with the surfaces at least 2 minutes duration is appropriate. Sodium hypochloride (5%) inhibited all bacterial growth in 1/10 diluated form in first minute for elimination of all bacterias and a five minutes period locally administration was needed for 1/100 concentration. For protection of patients and healthcare providers , disinfection policy should be created specially for all hospitals. Identifying of antiseptics and disinfectants against specific bacteria, which lead to commonly nasocomial infection in a hospital, has advantages for both cost and safe healthcare environment.