Sağlıklı bireylerde kuadriseps kası fasilitasyonunda kineziyolojik bantlamanın denge, endurans ve propriyosepsiyon üzerine etkisinin araştırılması
The effect of kinesiotaping of quadriceps facilitation on balance , endurance and proprioception in healthy individuals
- Tez No: 440194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Balance, Proprioception, Muscle Endurance, Kinesiotaping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Çalışmanın amacı sağlıklı bireylerde kuadriseps femoris kası fasilitasyonunda kineziyolojik bantlamanın denge, endurans ve propriyosepsiyon üzerine etkisinin araştırılmasıdır. YÖNTEM: Araştırmaya 55 katılımcı basit seçkisiz yöntem ile dahil edildi ve sonuç ölçümü için tek ayak üzerinde çömelme testi, tek ayak üzerinde durma testi (TADT), açı reprodüksiyonu testi ve çömelme testi kullanıldı. Kineziyolojik bantlama uygulamasından 72 saat sonra yeniden değerlendirme yapıldı. BULGULAR: Çömelme testi ölçümlerine göre endurans performansında dominant tarafta ve dominant olmayan tarafta (p0,05). Ayrıca denge performansı kapsamında, TADT'de gözler kapalı düşme sayısı açısından dominant tarafta (p=0,000) ve dominant olmayan tarafta (p=0,010) iyileşme gösterdi. Propriosepsiyon, açı reprodüksiyon testi ile ölçüldüğünde, dominant tarafta ve dominant olmayan tarafta (p0,05) ancak çömelme testi sonuçları erkeklerde dominant (p=0,017) ve dominant olmayan (p=0,014) olmak üzere istatistiksel anlamlı fark ortaya koydu. Denge, propriyosepsiyon ve enduransta dominant ve dominant olmayan bakımdan istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). SONUÇ: Kineziyolojik bantlama klinik olarak denge, propriyosepsiyon ve enduransı geliştirmek için etkili bir tekniktir. Uygulama farklılıklarına bağlı çıktı çeşitliliğini değerlendirmek için daha fazla araştırma gerekmektedir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Denge, Propriyosepsiyon, Kas Enduransı, Kineziyolojik Bantlama
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of kinesiotaping of quadriceps facilitation on balance, endurance and proprioception in healthy individuals. Methods: Fifty-five participants were recruited by simple random sampling, single leg squat test, single leg stance test, angular repositioning test and lunges test were used as an outcome measures. Kinesiotaping was applied for 72 hours, and then reassessment was done. Results: There was statistical significant increase in endurance as measured by lunges test in dominant and in non-dominant from (p0.05). In addition, balance showed improvement in terms of number of falls in SLS with closed eyes in dominant side (p=0.000) and in non-dominant (p=0.010). Proprioception as measured by angle reproduction test improved in dominant side and in non-dominant side post-test (p< 0.05). There was no statistical significant difference between males and females in balance and proprioception (p>0.05), but the results showed that males had statistical significant difference in lunges test (p=0.017) in dominant and (p=0.014) in non-dominant. Neither dominant nor non-dominant side had statistical significant difference in balance, proprioception and endurance (p>0.05). Conclusion: Kinesiotaping is a clinically effective technique to improve balance, proprioception and endurance. Further investigations are required to assess the variation of outcome based on application differences.