Psikiyatri kliniğinde hastaların şiddet riskini değerlendirme aracı 'Broset Violence Checklist (BCV)' Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenilirlik çalışması
Assesing risk for violence in psychiatric clinic: The Broset Violence Checklist (BCV) Turkish version: Validity and reliability study
  1. Tez No: 440217
  2. Yazar: GÜLŞEN MOURSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri Kliniği, Yatan Hasta, Şiddet Riski, Geçerlik, Güvenilirlik, Psychiatry Clinic, Inpatient, Risk of vıolence, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı“Brøset Vıolence Checklıst (BVC)”şiddet riskini değerlendirme aracını Türkçe'ye uyarlamak, geçerlik ve güvenilirliğini yapmaktır. Yöntem: Metodolojik bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Şubat-Temmuz 2015 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Ruh Sağlığı Hastalıkları kliniğinde yatan 126 hasta oluşturmuştur. Veriler Brøset Vıolence Checklıst, Açık Agresyon Ölçeği ve sosyo-demografik bilgi formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı/yüzde, Kendall uyuşum katsayısı, ROC analizi, Mann- Whitney U analizi, korelasyon analizi, Ki-kare analizi, Cohen Kappa, Kuder Richardson-20 analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma süresince 25 hastada 47 şiddet epizodu gözlenmiştir. BVC' nin ROC analiz sonucunda duyarlılığı 0.680 ila 0.880 arasında, özgüllüğü 0.990 ila 1.000 arasında bulunmuştur. EAA'sı 0.700 - 0.800 arasında bulunmuş olup, ölçeğin kabul edilebilir düzeyde ayrıma sahip olduğu belirlenmiştir. BVC toplam puanı için 2 kesme noktasının 24 saat içindeki şiddeti öngörmede uygun bir değer olduğu belirlenmiştir. BVC den aldıkları toplam puanlara göre şiddet davranışı olan ve şiddet davranışı olmayan hastalar arasında yapılan Mann Whitney U ve Ki-kare analizleri sonucu istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. BVC'nin güvenirliğinin incelenmesi için yapılan Cohen Kappa katsayısı 0.93 bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Brøset Violence Cheklist (BVC) psikiyatri kliniğinde yatan hastalarda şiddet riskinin belirlenmesinde kullanılabilecek geçerlik ve güvenilirliği kanıtlanmış önemli bir değerlendirme aracıdır. Hastalardaki şiddetin önlenmesi ve etkili yönetilmesi için yataklı psikiyatri kliniklerinde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Methodology: It is a methodological study. Research sample, Dokuz Eylul University Training and Research Hospital, Adult Mental Health Disorders between February and July 2015 constitutes 126 patients at the clinic. Data was collected by Brøset violence checklist, Overt Aggression Scale, and sociodemographic information form. Evaluation of data, Kendall W (Kendall's Coefficient of Concordance) ROC analysis, Mann-Whitney U analysis, correlation analysis, Chi-square analiysis, Cohen Kappa, Kuder Richardson-20 analysis are used. Results: During research, 47 violent episodes were observed in 25 patients. BVC' s ROC curve analysis results sensitivity was found between 0.680 to 0.880. Specificity were found between 0.990 and 1.000. The AUC (Area under curve) was found between 0.700 - 0,800. It was determined that the scale has an acceptable margin level. Predicting violence within 24 hours of the 2 cut-off point for the BVC total score was determined to be an appropriate value. Conclusion and Recommendations: The study was conducted for the purpose of validity and reliability in adapting the“Brøset Violence Cheklist (BVC)”violence risk assessment tool to Turkish. Prevention of violence and be used in clinical practice in patients are recommended to manage effectively.