Çocuklarda kronik öksürük nedenlerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of chronic cough causes in children
  1. Tez No: 440287
  2. Yazar: RECEP DEVİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE TANAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kronik öksürük, tanı, tedavi, Children, chronic cough, diagnosis, treatment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız EÜTF Çocuk Solunum ve Allerji Polikliniği'ne 2011-2014 yıllarında kronik öksürük nedeni ile başvuran ve takip edilen olguların, kronik öksürük etyolojilerini değerlendirmek ve kronik öksürük tedavisine katkıda bulunmaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışma Ocak 2011 - Aralık 2014 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi, Çocuk Solunum ve Allerji Polikliniğine kronik öksürük yakınması ile başvuran 18 yaş altı çocuklar üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların dosyalarından ayrıntılı anamnezleri, öksürük süreleri, öksürük karakterleri, spesifik öksürük semptom ve fizik muayene bulguları, öksürüğü tetikleyici faktör varlığı, aile özellikleri, öz-soy geçmiş, laboratuvar tetkik ve sonuçları, görüntüleme yöntemleri ve tedavileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 201 hasta dahil edildi. Hastaların yaşları 6 ay ile 17 yaş arasında değişmekte olup ortalaması 6,28±3,80 yaş olarak saptandı. Hastaların 125'i (%62,2) erkek, 76'sı (%37,8) kız olarak saptandı. Olgularımızın 21'i (%10,4) 0-2 yaş arasında, 78'i (%38,8) 2-6 yaş arasında, 102'si (%50,7) ise 6 yaşından büyük olarak saptandı. Cinsiyet ile yaş grupları arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p=0,166). Hastaların başvuru sırasında ortalama öksürük süresi 9,21±5,96 hafta arasında değişmekteydi (4-24 hafta). Hastaların öksürük süreleri bakımından yaş grupları arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p=0,173). Toplam 201 hastanın 66'sında (%32,8) Üst Havayolu Öksürük Sendromu, 55'inde (%27,4) Astım/Astım Benzeri Semptom, 30'unda (%14,9) Persistan Bakteriyel Bronşit ve 10'unda (%5,0) Gastroözefageal Reflü Hastalığı en sık görülen tanılar olarak saptandı. Çalışmaya alınan 201 hastanın almış oldukları tanılar yaş gruplarına göre sınıflandırıldığında 0-2 yaş grubunda en sık görülen tanı 7 (%33,3) hasta ile GÖRH, 2-6 yaş grubunda 23 (%29,5) hasta ile Astım/Astım Benzeri Semptom, 6 yaş üzerindeki grupta ise 49 (%48) hasta ile Üst Havayolu Öksürük Sendromu olarak tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda kronik öksürük nedenleri literatürde yer alan hem yabancı hem de ülkemizde yapılan çalışmalar ile karşılaştırıldığında, benzerlikler olduğu kadar bazı önemli farklılıklar da içermektedir. Bizim çalışmamızda kronik öksürüğün en sık nedeni 0-2 yaş grubunda GÖRH, 2-6 yaş grubunda Astım/Astım Benzeri Semptom, >6 yaş grubunda ise ÜHÖS olarak saptanmıştır. Bunun nedeni hem olgu sayımızın az olması, hem de polikliniğimizin solunum ve alerji polikliniği olup, seçilmiş vakaların polikliniğimize yönlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocuklarda kronik öksürüğün etiyolojisine yönelik hem çok sayıda, hem de daha fazla olgu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Chronic Cough Causes in Children Objective: The aim of this study is to evaluate the chronic cough etiologies of the cases who consulted to the Ege University Faculty of Medicine, Pediatric Respiratory and Allergy Polyclinic and were followed-up between 2011-2014 by reason of chronic cough, and to contribute to the treatment of chronic cough. Materials and methods: The present study was performed retrospectively in children below 18 years of age, who consulted to the Ege University Faculty of Medicine, Children's Hospital, Pediatric Respiratory and Allergy Polyclinic due to the complaint of chronic cough. Detailed anamneses, duration and characteristics of cough, specific symptoms of cough, physical examination findings, the presence of any cough-stimulating factor, family characteristics, background, laboratory tests and their results, screening methods and treatments of the patients were recorded from their files. Results: 201 patients were included in the study. Patients' age range was from 6 month to 17 years, and the mean age was found 6,28±3,80 years. There were 125 (62,2%) male and 76 (37,8%) female patients. 21 cases (10,4%) were between 0 and 2 years, 78 were (38,8%) between 2 and 6 years, and 102 were (50,7%) over 6 years of age. No statistical difference was detected between gender and age groups (p=0.166). The mean duration of cough at the time of the consultation was found 9,21±5,96 week (4-24 weeks). There was no statistical difference found between the age groups regarding the duration of cough (p=0.173). Among 201 patients, the most common diagnoses were as follows: Upper Airway Cough Syndrome in 66 (32,8%) patients, Asthma/Asthma-Like Symptoms in 55 (27,4%), Persistent Bacterial Bronchitis in 30 (14,9%) and GastroesophagealReflux Disease in 10 (5,0%) patients. When the diagnoses of 201 patients were classified by their age groups, the most common diagnosis was GERD in 0-2 age group with 7 patients (33,3%), Asthma/Asthma-Like Symptoms in 2-6 age group with 23 patients (29,5%), Upper Airway Cough Syndrome in those over 6 years of age with 49 patients (48%). Conclusion: As a result, when we compare our study with other studies carried out both in our country and abroad, the causes of cough show significant differences as well as some similarities. In our study, the most common cause of chronic cough has been identified as GÖRH in the 0-2 age group, Asthma/Asthma Like Symptom in the 2-6 age group, ÜHÖS in the > 6 age group. The reason for this that we both have less cases and our clinic is responsible for respiratory and allergic diseases with selected cases are directed to our clinic. Hence, the etiology of chronic cough in children are needed to study with a large number of cases