Kronik öksürüğü olan çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of congenital heart diseases in children with chronic cough
  1. Tez No: 394043
  2. Yazar: ZEHRA KİRKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET YEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kronik öksürük, etiyoloji, doğumsal kalp hastalığı, Children, chronic cough, etiology, congenital heart disease
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çocuklarda kronik öksürük, dört haftadan uzun süren dirençli, günlük öksürük olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda öksürüğün kronikliğini tanımlamak, öksürükle ilgili epidemiyolojik çalışmalar yapmak öksürüğün kendiliğinden geçmesi ve şiddetini ölçmede kullanılan objektif kriterlerin bulunmaması nedeni ile zordur. Bu nedenle çocuklarda kronik öksürük ve nedenlerine yönelik az sayıda çalışma bulunmaktadır ve genellikle erişkin rehberleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada Ocak 2012-Ağustos 2014 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü tarafından kronik öksürük nedeniyle takibi ve tedavisi yapılan ve anamnez, fizik muayene ve radyolojik incelemeler sonucunda kardiak patoloji olabileceği düşünülerek Çocuk Kardiyolojisi Polikliniği'ne konsülte edilen 150 hastada öksürüğün etiyolojisini değerlendirmek ve bunlar içerisinde doğumsal kalp hastalığı sıklığını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmamızda kronik öksürük nedeniyle takip edilen 150 hastada etiyolojiye yönelik yapılan tetkikler ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların dosyalarından alınan anamnezleri, fizik muayeneleri, öksürüğün süresi ve karakteri, sigara maruziyeti, akciğer grafisi, immunglobulinler, toraks bilgisayarlı tomografisi, bronkoskopi, ter testi, mide açlık suyu, özefagus-mide duodenum grafileri, solunum fonksiyon testi, Pürified Protein Derivesi (PPD) testi ve ekokardiyografi sonuçları değerlendirildi. 150 hastanın 55'inde allerjik rinit (%36,7), 33'ünde astım (%22), 30'unda kistik fibrozis (%20) , 9'unda bronşektazi (%6), 4'ünde tüberküloz (%2,7), 4'ünde bronkomalazi (%2,7), 3'ünde bronkopulmoner displazi (%2), 3'ünde nonspesifik öksürük (%2), 2'sinde immun yetmezlik (%1,2), bir hastada trakeoözefagial fistül (%0,7), bir hastada bronşiolitis obliterans (%0,7), bir hastada Kartagener sendromu (%0,7), bir hastada trakeomalazi (%0,7) ve bir hastada gastroözefagial reflü (%0,7) saptandı. 150 hastanın 24'ünde (%16) doğumsal kalp hastalığı saptandı. Doğumsal kalp hastalıklarının dağılımı incelendiğinde; sıklık sırası ile; 13 hastada ventriküler septal defekt (%8,7), 7 hastada atrial septal defekt (%4,7), 5 hastada patent duktus arteriosus (%3,3), 1 hastada büyük arter transpozisyonu (%0,7), 1 hastada dekstrokardi (%0,7), 1 hastada tek ventrikül (%0,7), 1 hastada aort koarktasyonu (%0,7) şeklinde idi. Bunların 3'ünde (%2) ventriküler septal defekt ve atrial septal defekt birlikte izlenirken, 1'inde (%0,7) patent duktus arteriosus ve tek ventrikül birlikte izlendi. Özellikle soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalıkları neden oldukları pulmoner konjesyon nedeniyle tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve kronik öksürüğe neden olduklarından kronik öksürüklü çocuklarda hatırda tutulması gerektiğini, destekleyici bulguların varlığında kardiyolojik değerlendirmeye alınmalarının gerekliliğini vurgulamak istiyoruz.
Özet (Çeviri)
Chronic cough in children is described as daily, resistive cough persisting longer than four weeks. In children, cough recovers by itself and there are no objective criteria to assess the severity of cough. These reasons make it very difficult to describe the chronicity of the cough and conduct epidemiological studies. Due to these factors, the number of studies on chronic cough and its etiology are limited, and consequently adult guidelines are generally used in practice. The aim of this study was to investigate the chronic cough etiology and congenital heart disease frequency among patients who were followed up by the Dicle University Faculty of Medicine's Pediatric Pulmonology Department between January 2012 and August 2014. A total of 150 patients who underwent further cardiac consultation based on their history, physical examination and radiological studies were included in the study. In this study, 150 patients followed for chronic cough were retrospectively studied in regard to their etiological workup and congenital heart disease frequency. Each patient's history, physical examination, duration and character of cough, exposure to smoke, lung x-ray, immunoglobulin, thorax computerized tomography, broncoscopy, sweat test, fasting gastric fluid, esophagogastric-duodenum radiographies, respiratory function test, PPD (Purified Protein Derivative) test and echocardiography data were obtained from his or her files. The diagnosis of 150 patients was as follows: 55 with allergic rhinitis (36.7%), 33 with asthma (22%), 30 with cystic fibrosis (20%), 9 with bronchiectasis (6%), 4 with tuberculosis (2.7%), 4 with bronchomalasia (2.7%), 3 with bronchopulmonary dysplasia (2%), 3 with non-specific cough (2%), 2 with immune deficiency (1.2%), 1 with tracheaesophageal fistula (0.7%), 1 with bronchiolitis obliterans (0.7%), 1 with Kartagener syndrome (0.7%), 1 with tracheomalasia (0.7%) and 1 with gastroesophageal reflux (0.7%). Out of 150 patients, 24 (16%) were diagnosed with congenital heart disease. These were distributed as: 13 with ventricular septal defect (8.7%), 7 with atrial septal defect (4.7%), 5 with patent ductus arteriosus (3.3%), 1 with transposition of great arteries (0.7%), 1 with dextrocardia (0.7%), 1 with single ventricle (0.7%), 1 with coarctation of the aorta (0.7%). In 3 patients (2%) ventricular septal defect was accompanied by atrial septal defect, and in 1 patient (0.7%) patent ductus arteriosus was accompanied by single ventricle. It must be emphasized that right to left shunted congenital heart diseases cause pulmonary congestion, which is related to recurrent lung infections and chronic cough. This must be kept in mind while assessing children with chronic cough and these individuals should undergo cardiologic evaluation in the presence of supporting findings.