Erken dönem parkinson hastalarında optik sinirin fonksiyonel ve morfolojik olarak değerlendirilmesi ve takibi
Erken dönem parkinson hastalarinda optik sinirin fonksiyonel ve morfolojik olarak değerlendirilmesi ve takibi
  1. Tez No: 440288
  2. Yazar: SAMIR HASANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÜRETMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi, Parkinson hastalığı, RNFL, VEP, Optical coherence tomography, Parkinson's disease, RNFL, VEP
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Erken dönem Parkinson hastalarında optik sinirin fonksiyonel ve morfolojik açıdan prospektif olarak değerlendirilmesi ve takibi. Gereç ve Yöntem: Erken dönem Parkinson hastalığı tanısıyla takip edilen 19 hastanın ve yaşa göre eşleştirilmiş 19 sağlıklı kontrolün 38'er gözü çalışmaya dahil edildi. Hastalar ve sağlıklı bireyler ilk muayeneden sonra en az 6 ay arayla toplam 3 kez muayene edildi. Muayenelerde tam oftalmolojik muayeneye ilave olarak desen görsel uyarılı potansiyel kaydı (VEP) ve fotopik koşullarda kontrast duyarlılık (KD) ölçümü, İshihara kartları ile renkli görme muayenesi ve tam saha görme alanı değerlendirmesi yapıldı. Optik koherens tomografi cihazı ile peripapiller retina sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlığı değerlendirilerek 4 kadranın (üst, alt, nazal, temporal) ayrı ayrı RNFL kalınlığı not edildi. Santral ve ortalama maküler kalınlık ile maküler hacim ölçüldü. Bulgular: En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) hasta grubunda her üç muayenede de anlamlı düzeyde daha düşük olarak saptandı. Hiç bir olguda rölatif afferent pupil defekti saptanmadı. Renk görme açısından hasta grubundaki bir hastada ılımlı diskromotopsi mevcutken, iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Hasta grubunda KD değerleri tüm uzaysal frekanslarda anlamlı düzeyde daha düşük idi. Hasta grubunda VEP`te P100 dalga latansı anlamlı düzeyde daha uzun ve amplitüdü daha düşük olmakla birlikte takip süresince bu değerlerde anlamlı kötüleşme izlenmedi. Ortalama peripapiller RNFL kalınlığı açısından gruplar arası fark olmamakla birlikte üst kadrandaki RNFL kalınlığı hasta grubunda daha inceydi. Ortalama makula kalınlığı ve toplam makular hacim değerlerinde başlangıçta gruplar arası farklılık yokken izlem süresince hasta grubunda anlamlı azalma saptandı. Görme alanında başlangıçta ve takip süresince hasta grubunda anlamlı kötüleşme izlendi. Sonuç: Erken dönem Parkinson hastalığında görsel yolların farklı basamaklarında, elektrofizyolojik ve morfolojik olarak da gösterilebilen yapısal ve işlevsel bozukluklar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of the study is to evaluate and follow-up of functional and morphological changes of the optic nerve prospectively in patients with early stage Parkinson's Disease. Method: 38 eyes of 19 patients with a diagnosis of early stage Parkinson's disease and 38 eyes of 19 age matched healthy controls were included in the study. All participiants were examined 3 time intervals at least 6 month after the first examination. Pattern visually evoked potentials (VEP) and contrast sensitivity measurement at photopic conditions, color vision test with Ishihara cards and full field vision test were performed in addition to a complete ophthalmologic examination. Retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness of four quadrants (top, bottom, nasal, temporal) were recorded separately. Central and mean macular thickness and macular volume were measured. Results: Best corrected visual acuity (BCVA) was observed significantly lower in patients within all three examinations. Relative afferent pupillary defect was not detected in any case. While one patient in the patient groups in terms of color vision has moderate dyschromatopsia, there was no significant difference between the two groups. Contrast sensitivity values of the patient group was significantly lower in all spatial frequencies. P100 wave latency of VEP was significantly longer and amplitude was lower in patient group, however significant deterioration was not observed during the follow-up. Although average peripapillary of RNFL thickness was not significant between groups, RNFL thickness in the upper quadrant was thinner in the patient group. While there was no difference in terms of mean macular thickness and total macular volume values between the groups initially, a significant decrease occured in the patient group during the follow-up. During the initial and follow-up process, a significant deterioration in visual field was observed in the patient group. Conclusion: Structural and functional disorders shown as electro-physiologically and morphologically exist in different stages of visual pathways in early stage Parkinson's disease.