Covid-19 pandemisinde çocukluk çağı öksürüklerinde neler değişti
What has changed in childhood coughs in the Covid 19 pandemic
  1. Tez No: 819585
  2. Yazar: FATİH TAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Öksürük, çocuk, COVİD-19, pandemi, Cough, children, COVİD-19, pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Amaç: Öksürük şikâyeti çocukluk yaş grubunda hastane başvurusu ve ilaç kullanımının en sık nedenlerinden birisidir. Çalışmamızda çocukluk çağı öksürüklerinin daha iyi anlaşılması, pandemi döneminin ve salgın kısıtlamalarının çocukluk çağı öksürükleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Çalışmamız 3. Basamak bir çocuk hastanesine pandemi öncesi ve pandemi dönemlerinde, bir yıl içinde öksürük şikâyeti ile başvuran olgular incelenmiştir. Olgular ve bu olgulara ait hastane başvuruları demografik özellikleri, öksürük süreleri, eşlik eden diğer semptomlar, fizik muayene bulguları, bilinen hastalık ve atopi varlığı, tanı ve tedavi seçenekleri açısından incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda [1ay-18yaş) arası 472 olgu ve bu olgulara ait 710 hastane başvurusu retrospektif olarak taranmıştır. Pandemi öncesi dönemde toplam 391 olgu ve 610 başvuru, pandemi döneminde ise 81 olgu ve 100 hastane başvurusu bulunmaktadır. Olgularımızın %58,9 erkek idi. Olguların yaş ortalaması 61 ay olarak bulunmuştur. Başvuruların öksürük şikâyeti ortanca 3 gün olarak bulunmuş, %68,6'sında akut öksürük saptanmıştır. Bir yıl içinde ortalama hastane başvuru sayısı ortalama 2,3 kez, ortanca 2 kez tespit edilmiş, pandemi döneminde başvuru sayıları %83,6 azalmıştır. Olguların %24,2'sinde bilinen alerjik bir hastalık tespit edilmiştir. En sık eşlik eden semptom burun akıntısı/tıkanıklığı olmuş, bunu ateş yüksekliği izlemiştir. Başvuruların %24'ünde herhangi bir solunum bulgusu görülmüştür. Başvuruların %26,5'ine hastanede, %48,2'sine de evde tedavi verilmiştir. Başvuruların %15,6'sına inhaler tedavi, %26,5'ine de antibiyotik reçete edilmiştir. Başvuruların %5,8'inin hastane yatışı olmuştur. Ortalama hastane yatış süresi 5,8 gün olarak bulunmuştur. Sonuç: Pandemi döneminde öksürük nedenli başvuru sayıları ve sıklığı benzer çalışmalarda olduğu gibi azalmıştır. Bilinen alerjik bir hastalığa sahip olgu oranı pandemi döneminde azalırken, alerjik hastalık dışı kronik hastalık oranları ise artmıştır. Pandemi döneminde burun akıntısı/tıkanıklığı ve ronküs bulgusu azalırken, daha ciddi bir solunum bulgusu olan retraksiyonla başvuru sıklığı yükselmiştir. Pandemi döneminde daha fazla direkt akciğer grafisi istenmiştir. Hastanede başlanılan inhaler tedavi oranları incelenen çalışmalarla benzer şekilde pandemi döneminde azalmıştır. Pandemi süreci hastaların yatış oranına etki etmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Cough is one of the most common reason for hospital admission and drug use in childhood. In our study, it was aimed to better understand childhood coughs and to examine the effect of the pandemic period and epidemic restrictions on childhood coughs. Materials and Methods: In our study, cases who applied to a 3rd step children's hospital with the complaint of cough during the pre-pandemic and pandemic periods were examined. The cases and hospital admissions were examined in terms of demographic characteristics, duration of cough, other accompanying symptoms, physical examination findings, presence of known disease and atopy, diagnosis and treatment options, number of applications, and frequency of admission in one year. Results: In our study, 472 cases [1 month to 18 years old] and 710 hospital admissions due to cough were retrospectively screened. In the pre-pandemic period, there were a total of 391 cases and 610 admissions, and in the pandemic period, there were 81 cases and 100 hospital admissions. 58.9% of our cases were male. The mean age of the cases was found to be 61 months. The median cough complaint of the cases was 3 days, acute cough was found in 68.6%. In a year, the average number of hospital admissions was 2.3 times, the median was 2 times, and the number of admissions decreased by 83.6% during the pandemic period. A known allergic disease was detected in 24.2% of the cases. The most common accompanying symptom was nasal discharge/congestion, followed by fever. Any respiratory finding was observed in 24% of the applications. Treatment was started in 26.5% of admissions were in the hospital and 48.2% at home. Inhaler treatment was prescribed in 15.6% of the admissions and antibiotics in 26.5%. İt was observed that 5.8% of the admissions were hospitalized. The mean hospitalized time was 5.8 days. Conclusion: During the pandemic period, the number and frequency of applications due to cough decreased as in similar studies. While the rate of cases with a known allergic disease decreased during the pandemic period, the rates of chronic diseases other than allergic diseases increased. While nasal discharge/congestion and rhoncus findings decreased during the pandemic period, the frequency of admission increased with retraction, which is a more serious respiratory finding. More chest radiographs were requested during the pandemic period. The rates of inhaler treatment started at the hospital decreased during the pandemic period, similar to the studies examined. The pandemic process did not affect the hospitalization rate of the patients.