Allerjik rinit patogenezinde IL-21 ve IL-33'ün rolünün araştırılması
The investigation of the role of IL-21 and IL-33 in the pathogenesis of allergic rhinitis
  1. Tez No: 440303
  2. Yazar: IŞIL BAKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Allerjik rinit, İnterlökin-21, İnterlökin-33, IL-21, IL-33, Allergic rhinitis, Interleukin 21, Interleukin 33, IL-21, IL-33
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Allerjik rinit nazal mukozanın enflamatuar bir hastalığıdır. Allerjik rinit; allerjenlere karşı gelişen immünglobülin E (IgE) aracılığıyla ortaya çıkan, Tip I aşırı duyarlılık reaksiyonuna bağlı gelişmektedir. Allerjik reaksiyonlar Th2 (T helper/yardımcı hücresi) hücrelerince kontrol edilir. Allerjik rinit patogenezinde birçok sitokinin rol oynadığı gösterilmektedir. Th2 hücreleri IL-4 (interlökin-4), IL-5, IL-9, IL-13 ve GM-CSF (Granülosit makrofaj koloni uyarıcı faktör) gibi sitokinleri salgılar. Bu sitokinler IgE sentezi, eozinofil ve mast hücreleri gibi hücrelerin aktifleşmesini sağlar. Bu çalışmada allerjik rinit sıçan (rat) modeli oluşturularak patogenezini etkileyen faktörlerden IgE, Ova sIgE, IL-33 ve IL-21'in araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 20 Mart 2014 tarihinde onaylanan 64583101/2014/028 sayılı "Allerjik Rinit Deneysel Hayvan modelinde Thymoquinon'un etkisi'' adlı çalışmadaki sıçanların burun doku parçaları ve çalışmadan artan serum örnekleri kullanıldı. Çalışmaya allerjik rinit oluşturulmuş grupları ile adjuvan ve SF (serum fizyolojik) verilen kontrol grubu alındı. Adnan Menderes Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında serum örneklerinde IgE, OVA sIgE, IL-21 ve IL-33; doku örneklerinde IL-21 ve IL-33 seviyeleri ise 'Enzym Immun Assay' (EIA) yöntemiyle belirlendi. Bu çalışmada IL-33'ün dokuda allerjik rinitli (p=0,048) ve kortikosteroid+allerjik rinitli (p=0.035) gruptaki seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Ancak IL-21 ve IL-33'ün serum seviyelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer taraftan IL-21'in doku seviyelerinde gruplar arasında istatistiksel bir fark bulunmamasına rağmen allerjik rinitli grubun doku ve serum örnekleri kendi içinde karşılaştırıldığında dokudaki IL-21 seviyesi serum örneklerine göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Serumdaki IgE seviyesi kontrol grubu hem allerjik rinitli grup (p=0,009) hem de kortikosteroid+allerjik rinitli gruba (p=0,011) göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Bu çalışmada sonuç olarak IL-33 ve IL-21' in allerjik rinit patogenezinde rolünün olduğu ve allerjik rinitli dokuda daha yüksek seviyelerde sentezlendiği belirlenmiştir. Ayrıca IL-21'in IgE serum seviyesinin aşağı regülasyonu yönünde etkisi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis is an inflammatory disease of nasal mucosa. Allergic rhinitis is resulted from Type I hypersensitivity reactions which are caused by allergen-derived immunoglobulin E (IgE). Allergic reactions are controlled by Th2 (T-helper cell). It was shown that many that several cytokines are involved in the pathogenesis of allergic rhinitis. Th2 cells produce cytokines such as; IL-4 (interleukin 4), IL- 5, IL -9, IL - 13, GM -CSF and (granulocyte-macrophage colony-stimulating factor). These cytokines allow IgE synthesis and the activation of cells such as mast cells and eosinophils. In this study, it was aimed to investigate some factors affecting the pathogenesis of allergic rhinitis: IgE, Ova sIgE, IL-33 and IL-21 by using a created rat model. In this study, serum samples and nasal tissue were acquired from an early confirmed study 64583101/2014/028 on March 20, 2014 named as“The Effect of Thymoquinone in Allergic Rhinitis Experimental Animal Model”. The study was included two groups: the study group was consisted of animals with allergic rhinitis and adjuvant/saline (serum physiologic) treated was control group. The study was performed in Adnan Menderes University Medical Microbiology Department, IgE, OVA SIG, IL -21 and IL- 33 levels were investigated in serum samples; IL-21 and IL- 33 levels were investigated in tissue samples by Enzyme Immune Assay (EIA). It was found that tissue IL-33 level in both of allergic rhinitis (p=0,048) and corticosteroid+allergic rhinitis groups (p=0.035) were statistically higher than in control group. However there was no statistically significant difference in terms of serum IL-21 and IL-33 levels between groups. Despite finding no statistically significant difference in term of tissue IL-21 level, there was a statistically significant difference when the serum and tissue IL-21 levels were compared in allergic rhinitis group; IL-21 levels in tissue samples were higher than in serum samples. Serum IgE level of control group was found significantly higher in both allergic rhinitis group (p=0,009) and corticosteroid+allergic rhinitis group (p=0,011). This study concludes that IL-33 and IL-21 have a role in the pathogenesis of allergic rhinitis; they were synthesized in higher levels in allergic rhinitis tissue. Additionally, it was thought that IL-21 had a role in down regulation of serum IgE level.