Okul çocukları için çok boyutlu mizah duygusu ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
A multidimensional sense of humor scale for school-aged children: Issues of reliability and validity
- Tez No: 440315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER SARIKAYA KARABUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mizah, mizah duygusu, okul çocukları, geçerlik ve güvenirlik, Humor, sense of humor, school children, validity and reliability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, okul çocuklarının mizah duygusunu değerlendirmek için Dowling ve Pain tarafından 1999 yılında geliştirilen ve 2003 yılında modifiye edilen“Okul Çocukları için Çok Boyutlu Mizah Duygusu Ölçeği'nin (A Multidimensional Sense of Humor Scale for School-Aged Children) Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Metodolojik tipte olan bu araştırmanın örneklem grubunu 6-12 yaş grubunda olan ve Aydın Mustafa Kiriş Ortaokulunda ve Aydın Ticaret Odası İlkokulunda kayıtlı 210 öğrenci oluşturmuştur. Ölçeğin kapsam geçerliğini değerlendirmek için pediatri alanında uzman10 hemşire öğretim üyesinin görüşü alınıp, öneriler doğrultusunda ölçeğe son sekli verilmiştir. On sekiz maddeden oluşan ve Likert tipinde olan ölçek, dil çeviri ve kapsam geçerliği çalışmalarından sonra pilot uygulama yapılmıştır. Araştırma verileri Statistical Package for Social Science (SPSS) 18.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi kullanılmış, faktör analizi sonucunda ölçeğin üç faktörlü yapıya sahip olduğu ve ölçek maddelerinin faktör yükü 0,30'dan yüksek olması sebebiyle madde çıkarımına gidilmemiştir. Ölçeğin madde-toplam puan korelasyon katsayıları 0,14 ile 0,63 arasında olduğu belirlenmiştir. İç tutarlık Analizi için kullanılan Cronbach alfa güvenirlik katsayısı tüm ölçek için 0,90; alt boyutlar için 0,78 ile 0,84 arasında olduğu saplanmıştır. Sonuç olarak ”Okul Çocukları için Çok Boyutlu Mizah Duygusu Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun Türk toplumunda kullanılabilir düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a methodological study and was performed to determine validity and reliability of the Turkish version of Multidimensional Sense of Humor Scale for School Children developed by Dowling and Pain in 1999 and modified in 2003. The sample included 210 students aged 6-12 years and studying at Aydın Mustafa Kiriş Secondary School and Aydın Ticaret Odası Primary School. Expert opinion about content validity of the scale was requested from 10 nursing researchers specializing in pediatric nursing and the scale was revised in accordance with obtained evaluations. It is a Likert scale and is composed of 18 items. After the scale was tested for its linguistic and content validity, it was piloted study. Data were analyzed with Statistical Package for Social Sciences 18.0. Explanatory factor analysis was made to achieve construct validity. The analysis showed a three-factor structure and the factor loads of higher than 0,30. Therefore, none of the items were deleted. Item-to-total correlation coefficients of the scale ranged from 0,147 to 0,638. Cronbach alpha coefficient, used to show internal consistency, was 0,90 for the scale and ranged between 0,788 and 0,842 for the subscales. In conclusion, the Turkish version of Multidimensional Sense of Humor Scale for School Children is valid for Turkish children.