Lokalize peritonitli akut apandisit hastalarında dren kullanımının batın içi APSE, koleksiyon ve dren tıkanma üzerine etkileri
Effects of drain use on intraabdominal abscess, collection and obstruction in acute appendicitis patients with localized peritonitis
  1. Tez No: 440422
  2. Yazar: MİTAT ERDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN EMEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Dren, Silikon, Kauçuk, Lastik, Postoperatif Apse, Postoperatif Lokülasyon, Drain, silicone, rubber, postoperative abscess, postoperative loculation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giris ve Amaç: Akut karın nedeni başvuran hastalarda en sık tespit edilen patoloji olarak karşımıza çıkan akut apandisitte tedavi olarak cerrahi en kısa sürede uygulanmalıdır. Yapılan cerrahi prosedür esnasında hastalarda dren kullanımı postoperatif komplikasyonda azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışmamızda silikon dren ile lastik dren kullanımının postoperatif komplikasyona etkisinin belirlenmesini amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: T.C. Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi'ne Kasım 2015 ile Temmuz 2016 tarihleri arasında 41 hastada silikon ve lastik dren kullanıldı. Hastalar postoperatif dönemde USG ile takip edildi. Hastalarda serbest sıvı, lokülasyon ve apse oluşumu kontrol edildi. Dren çekildikten sonra drende tıkanma olup olmadığı kontrol edildi. Veriler SPSS 21 ile analiz edilip Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların cinsiyet dağılımı %66 erkek %34 kadın olarak tespit edildi. Yapılan USG kontrollerinde serbest sıvı ve apse oluşumunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Drenlerde kısmi ya da tam tıkanma yönünden değerlendirilince silikon drende daha az tıkanma görüldü. (p: 0.018) bunun klinik yansımasını ise lokülasyonun silikon drende her iki USG kontrolünde de düşük olması ile karşımıza çıkmaktadır. (1. USG'de p: 0.003, 2.USG'de p: 0.048 ) Apse oranları karşılaştırıldığında ise 1.USG'de p: 0.107, 2.USG'de p: 0.232 olarak karşımıza çıksa da, silikon dren kullan hasta grubunda apse oranı diğer gruba göre %33 oranında karşımıza çıktı. İstatistiksel anlam ifade etmesi için daha yüksek hasta sayılarında yeni çalışmalar faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Surgical intervention should be performed as soon as possible in acute appendicitis that is most frequently detected pathology in patients presented with acute abdomen. Drain use during surgical procedure results in decreased postoperative complications. In this study, it was aimed to determine effects silicone or rubber drains on postoperative complications. Patients and methods: Silicone and rubber drains were used in 41 patients who were admitted to Healthcare and Research Center of Erciyes University between November, 2015 and July, 2016. Sonography was used in postoperative follow-up. Free fluid, loculation and abscess formation were checked in all patients. Obstruction in drains was checked after removal of drain. Data were analyzed by using SPSS version 21.0. Chi-square test was used for statistical analyses. Findings: Of the patients, 66% were men while 34% were women. On sonographic evaluations, no significant differences were detected in free fluid and abscess formation between groups. When partial or complete obstruction was assessed, it was found that there was less obstruction in silicone drains (p=0.018). In clinical assessment, this finding appeared as less loculation in silicone drain group in 2 sonographic evaluation (p=0.003 for first sonographic evaluation and p=0.048 for second sonographic evaluation). When rate of abscess formation was assessed, p value was 0.107 in first and 0.232 in second sonographic evaluation; however, rate of abscess formation was lower by 33% in the silicone drain group. Further studies with larger sample size will be helpful to reach statistical significance.