Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran 18-49 yaş erkek popülasyonunda kronik pelvik ağrı sendromu prevalansı ve kaygı düzeyi
Chronic pelvic pain syndrome prevalence and anxiety level in 18-49 age men population who refer to Tokat Gaziosmanpasa University Faculty of Medicine Hospital
  1. Tez No: 440452
  2. Yazar: UFUK ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAGİHAN YILDIZ ÇELTEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Prostatit Ağrı Sendromu, Depresyon, Prostatit, Chronic Pelvic Pain Syndrome, Depression, Prostatitis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Perine, pelvis, suprapubik bölge ve dış genital organlarda ağrı, işeme semptomları ve cinsel işlev bozukluğu ile seyreden prostatit, prostat bezinin inflamasyonu olarak tanımlanır. (1) Erkeklerde 50 yaş altında en sık, 50 yaş üstünde üçüncü sıklıkla tanı konulan üriner sitem hastalığı olan prostatit tüm yaş gruplarında %8-14 oranında görülür. (2) Kronik prostatin etiyopatogenezi ve tedavisi hala net olarak bilinmemektedir. Alt üriner sistem semptomları yaşayan prostatit hastalarının, akut miyokard infarktüsü, unstabil anjina ve Chron hastalığının oluşturduğuna benzer şekilde yaşam kalitelerinde bozulma olduğu gözlenmiştir. (3,4) Uzun süren semptomlar, yaşam kalitesindeki düşüş, sosyal yaşam bozuması ve tedavideki başarısızlıklar hastaların psikolojik sorunlar yaşamalarına sebep olabilmektedir.(5-7) Çalışmamızda kronik pelvik ağrı sendromu (Tip 3 prostatit) semptomları yaşayan erkek bireylerin kaygı düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran ve çalışmamıza katılmayı kabul eden 18-49 yaş arasındaki 425 erkek birey ile değerlendirildi. Hastalara çalışma ile ilgili bilgi verilmesinin ardından demografik bilgilerini içeren nicel değişken formu, kronik prostatit semptom indeksi ve Beck Depresyon envanteri uygulandı. Bireylerin yaş ortalaması 33,78±8,65 olarak bulundu. Beck Depresyon envanteri uygulanan bireylerin %53,9'unda depresyon saptamazken %7,1'inde şiddetli düzeyde depresyon görülmüştür. Şiddetli depresyon gözlenen hastaların %60'ını orta düzeyde prostatit semptomu olan hastalar oluşturmaktadır. Çalışmamızda semptomların şiddeti ile depresyon düzeyleri arasında korelasyon izlenmediği görülmüştür. Yaşam kalitesindeki bozulma ve son bir hafta içindeki ağrı şiddeti ile depresyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Orta ve şiddetli düzeyde depresyonu olanlar, hafif düzeyde depresyonu olan ve depresyonu olmayanlara göre son bir hafta içindeki ağrı hissini istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olarak bildirmiştir. Sonuç olarak depresyon düzeyinin yüksek olduğu görülen bu sendromda hastaların psikososyal durumlarının da göz önünde bulundurulması hastalığın değerlendirilmesi ve prognozu açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Prostatitis ,that cause urination symptoms, sexual dysfunction pain in the perineum, pelvis, suprapubic region and external genitelia, is defined as inflammation of the prostate gland. Prostatis is the most frequent diagnosed urological disease among younger 50 years old and third freguent diagnosed urological disease among older 50 years old. This syndrome affecting %8-14 of male population in all ages groups. Etiopathogenesis and treatment of chronic prostatitis are still not known clearly. Quality of life of patients with prostatis who have lower uriner system sypmtoms, is observed as diminished similar to that experienced by patients with acute myocardial infarction, unstable angina pectoris or active Crohn's disease. Prolonged symptoms, diminished quality oflife, disruption of social life and failure in treatments can cause psychological problems. In our study we purposed to research that anxiety level of men who has chronic pelvic pain syndrome symptoms. Study is performed with 425 men between the ages 18-49 who accepted to participate in the study in Gazi Osman Paşa University School of Medicine Hospital. After informing, participants completed set of questions on quantitative variance form including demographic information, NIH (National Institutes of Health)-CPSI (Chronic Prostatitis Symptom Index) and Beck Depression Inventory. Average of age of participants is 33,78±8,65. According to Beck Depression Inventory scores, it is detected that 53,9% of participants have no depression while 7,1% of participants have severe depression. 60% of participants who have severe depression are composed by participants have middle level prostatis symptoms. In our study it is seeen that there is no correlation between symptoms severity and depression levels. Diminishing of quality of life and pain severity in last week have statistically meaningful relationship between depression levels. Pain in last week is reported as higher statistically meaningfully by participants, who have middle level and severe level depression according to participants who have no depression and lower level depression. Finally, this syndrome has a high level togetherness with depression so to consider psychosocial status of patients is important for prognosis of disease.