Yaşlı hastalarda postoperatif erken dönem kognitif disfonksiyon sıklığı ve risk faktörlerinin incelenmesi
The evaluation of cognitive dysfunction frequency and risk factors in elderly patients at postoperative early period
  1. Tez No: 440451
  2. Yazar: YAKUP BORAZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif Kognitif Disfonksiyon, Yaşlı Hasta, Nörokognitif Testler, Postoperative Cognitive Dysfunction, Elderly Patient, Neurocognitive Tests
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Cerrahi ve anestezi sonrası pek çok yaşlı hasta özellikle hafızanın etkilendiği kognitif bozukluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Cerrahi sonrası haftalar ya da aylarca sürebilen bu bozuk durum postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) olarak adlandırılmaktadır. POKD tanısı; spesifik bulgularının olmaması, mutlaka önceki kognitif fonksiyonların değerlendirilmesini ve bunun anestezi sonrası tekrarlanmasını gerektirdiği için zor konulmakta ve insidansı da farklı oranlarda bildirilmektedir. Bu amaçla biz de yaşlı hastalarda postoperatif erken dönem kognitif disfonksiyon sıklığı ve risk faktörlerini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya 65 yaş üstü, okuma-yazma bilen, nörolojik ve psikiyatrik hastalığı olmayan ve elektif opere olan 301 olgu dahil edildi. Olgulara öncelikle preoperatif Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi (MOBİD) uygulanıp, demografik verileri kaydedildi. İntraoperatif ve postoperatif takibi yapılan olgulara, postoperatif 4. ve 24. saatte tekrar MOBİD uygulandı. Takip edilen parametreler kaydedildi. POKD insidansı; postoperatif 4. saatte %34,2, 24. saatte %12,3 olarak bulundu. İncelediğimiz risk faktörleri ile POKD oluşumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmadı. Sonuç; POKD insidansı; 4.saat %34,2, 24.saat %12,3 olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
Many elderly patients face cognitive impairments where memory is affected after surgery and anesthesia. This situation which may last for weeks or months after surgery is called Postoperative Cognitive Dysfunction (POCD). Diagnosis of POCD is difficult because it does not have specific symptoms and it requires a previous evaluation of cognitive functions and its repetition after anesthesia, and its incidence is reportedat different rates. For this purpose, we aimed to investigate the incidence and risk factors of postoperative early stage cognitive dysfunction. Three hundred one patients, who are over 65 years old, literate, did not have any neurological and psychiatric diseases and received elective operation, were included in the study. The patients were applied Montreal Cognitive Assessment Test (MOCA)first, and their demographic data were recorded. The patients, who were followed intraoperatively and postoperatively, were applied MOBID test again at 4th and 24th hour. The follow-up parameters were recorded. The POCD incidence was found to be 34.2% at 4th hour and 12.3% at the 24thhour. No statistically significant difference was found between the risk factors we examined and occurrence of POCD. Conclusion; The POCD incidence was calculated to be 34.2% at 4th hour and 12.3% at the 24th hour.