Finansal kiralama (Leasing): Marmaris' teki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde uygulanması
- Tez No: 440522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN KUTUKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leasing, dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri, Marmaris, Leasing, four and five stars hotels, Marmaris
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Aristo'nun, ''zenginlik bir şeye sahip olmaktan çok, onu kullanmakta yatar'' düşüncesi ile leasing yönteminin içeriği paraleldir. Bir malın mülkiyetinden çok kullanımından sağlanan yarar, verim ile ilgilidir. Bu yüzden artık bir mala sadece sahip olmak yeterli değil, o maldan yüksek düzeyde verim sağlamak önemlidir. Verimlilik ve karlılık için işletmeler, özellikle de turizm işletmeleri gelişen ve değişen teknolojiyi izleyip, son trendleri takip etmek zorundadırlar. Bu sebepten dolayı mala sahip olmaktan çok kullanım hakkına sahip olmak daha avantajlıdır. Leasing yöntemi de malın kullanım hakkını öngören bir finansman tekniği olduğu için gelişen teknolojiye ayak uydurmak isteyen işletmeler için uygun bir finansman tekniğidir. Dünya'da ve Türkiye'de kullanımı hızla artan bir finansman tekniği olması sebebiyle, ülke ekonomilerine ciddi katkıları olmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren leasing şirketlerinin toplam işlem hacminin 2018'e kadar iki kat büyüyeceği tahmin edilmektedir. Bu durum ise leasingin her geçen gün önem ve kullanımının arttığını gösterir. Bu çalışmada da leasing yönteminden ayrıntılı şekilde bahsedilmiştir. Turizm işletmeleri ve otel işletmeleri açısından değerlendirildiğinde leasingin uygulanış biçiminden, leasingin uygulanışında geçen süreden ve özellikle dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri açısından leasingin tercih nedenlerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thought of Aristo ''wealth is based on using it rather than owning it'' is similar to leasing method. The benefit that comes from using a good than owning it is related to efficiency. That is why, it is not enough to have a good any more, it is important to provide high efficiency from it. For efficiency and lucrativeness, the companies especially the tourism companies should follow the developing technology and the last innovations. Fort hat reason, it is better the right to use a good than owning it. Because the leasing method suggests the right to use a good, it is an approprite financial technique fort he companies that want to adapt to developing technology. Because it is wide financial technique araund the world and Turkey, it provides a sirious contrubition to world economy. The total volume of transactions active in Turkey, it is thought to be grown double till 2008. It shows that leasing is getting bigger day by day. It is mentioned about the leasing method detailed in this work. From the wiev of tourism and hotel companies, it is mentioned about the way of application of leasing, the time that passes during the application of leasing, the reason of why especially four and five star hotels choose leasing.