Fethiye ilçesindeki günübirlik gezi teknelerinin sektörel problemleri
The sectoral problems of the daily boat trips in Fethiye
  1. Tez No: 440527
  2. Yazar: GAMZEGÜL ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Turizmi, Fethiye, Günübirlik Gezi Tekneleri İşletmeciliği, Sea Tourism, Fethiye, Daily Boat Trip Business Administration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmanın amacı: Muğla ilinin Fethiye ilçesindeki günübirlik gezi tekneleri işletmelerinin problemlerini araştırmak, işletmelerin faaliyetlerini devam ettirirken sıklıkla karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve günübirlik gezi tekneleri işletmecilerinin en önemli gördükleri sorunları ortaya çıkarmaktır. Fethiye ilçesi deniz turizmi açısından uzun kıyı şeridi, doğal koyları ve adalarıyla bir cazibe merkezidir. Coğrafi ve iklim koşulları açısından Fethiye ve çevresi her türlü deniz turizmi faaliyetlerinin uygulanabilmesine imkân sağlamaktadır. Fethiye'de tüm deniz turizmi tesis ve işletmecilik faaliyetleri yapılmaktadır. Günübirlik gezi tekneleri işletmeciliği de Fethiye'de yoğun olarak faaliyet gösteren deniz turizmi unsurlarından biridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Fethiye ve çevresindeki adaları görmek için günübirlik gezi turlarına katılmaktadır. Bu çalışmada Fethiye'de bulunan 139 günübirlik gezi teknesi işletmesinin 107 tanesine yüz yüze anket yoluyla ulaşılarak, ön görüşmeler sonucu tespit edilen 16 sektörel sorunu değerlendirmeleri ve kendi görüşlerini de belirtmeleri istenmiştir. Güvenilirlik testinde Cronbach's Alpha değeri 0,845 bulunmuş, yapılan test sonucunda verilerin normal dağılmadığı görülmüş ve gerekli analizler için non-parametrik yöntemlerden yararlanılmıştır. İncelenen anket verilerinin ardından da günübirlik gezi tekneleri işletmecilerinin kendi kalemlerinden dile getirdikleri sorunlar ve düşünceler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the work is to search problems of daily boat trip businesses,to determine the problems which are frequently encountered while business activity continues and to find out the problems which are taken as the most significant ones by daily boat trip business administrators in Fethiye,district of Mugla. Fethiye is the center of charm with its islands,natural bays and its long shoreline in terms of sea tourism.Fethiye and its region enable every kind of sea tourism activities in terms of geographical and climatic conditions. All the sea tourism facility and business administration activities are in service in Fethiye.Daily boat trip administration is also one of the sea tourism factors which is intensively in service. Thousands of native and foreign tourists join daily boat trips to see Fethiye and islands around Fethiye. In this work by reaching 107 of 139 daily boat trip businesses located in Fethiye, via face to face survey, they were asked to assess 16 sectoral problems which were detected upon pre interviews and point out their own views. In the reliability test Cronbach's Alpha value was found to be 0.845; as a result of the test performed the data was found to have been not normally distributed and for the necessary analyses none-parametric methods utilised. It is also evaluated problems and thoughts uttered by daily boat trip business administrator after questionnaire datas which are analyzed.