İşletmelerde iç kontrol sisteminin oluşturulması ve etkinliğinin sağlanması: Mermer sektöründeki bir işletme üzerinde uygulama
Establishing and enhancing the effectiveness of internal control systems in businesses: An application on a business in marble sector
- Tez No: 440526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, İç Kontrol Bileşenleri, İç Kontrol Sistemi Etkinliği, Internal Control, Internal Control System, Internal Control Components, Internal Control System Efficiency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Son yıllarda dünyada yaşanan muhasebe skandalları işletmelerde iç kontrol sistemlerinin oluşturulmadığı veya oluşturulan sistemlerin yetersiz olduğu gerçeğini ortaya çıkmıştır. ABD'de 2002 yılında çıkarılan Sarbanes-Oxley Yasası ile işletme yönetimleri iç kontrol sisteminin kurulması ve etkinliğinin sağlanmasından sorumlu tutulmuşlardır. İç kontrol sistemi, yönetim politikalarına bağlılık, işletme varlıklarını korumak, yolsuzluk ve hataları önlemek ve tespit etmek, muhasebe kayıtlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak, işletme amaçlarına ulaşmak için faaliyetlerin düzenli ve etkin şekilde yürütülmesini sağlamada yardımcı olan ve verimliliği artıran, yönetim tarafından belirlenmiş tüm politika ve prosedürleri kapsayan bir süreçtir. Bu çalışmada muhasebe denetiminde ve işletme yönetiminde önemli yere sahip olan iç kontrol sisteminin gerekliliği ve öneminden bahsedilmiş ve bunun yanı sıra etkin ve güvenilir bir iç kontrol sisteminin işletmelerde ne şekilde kurulacağı ve geliştirileceği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the accounting scandals seen on a global scale in recent years, the lack or inefficiency of internal control systems in businesses have become evident. The U.S. Sarbanes-Oxley Act of 2002 stipulates that firms are obliged to establish internal control systems and ensure their effectiveness. An internal control system is a process that incorporates all the policies and procedures set by the management, and that helps adherence to management policies, protect firm's assets, prevent and find out corruption and defects, ensure the accuracy and reliability of accounting records, make sure that operations are executed in a regular and effective manner in an effort to reach management targets, and increase productivity. This study examines the necessity and importance of an internal control system, which is a significant part of accounting auditing and business management. The study also describes how an effective and reliable internal control system can be established and further improved in businesses.