Muğla'da ikamet eden Suriyeli sığınmacıların çalışma hakları (Sorunlar ve çözüm önerileri)
Employment rights of Syrian refugees living in Mugla (Problems and solution offers)
  1. Tez No: 440533
  2. Yazar: ADNAN KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Sığınmacı, Uluslararası ve Ulusal Mevzuat, Çalışma Koşulu, Sosyal Güvenlik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Immigration, migrant, asylum seeker, international and national legislation, working conditions, social security, occupational health and safety/security
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Dünya tarihinde göçlerin ayrı bir yeri vardır. İnsanlık tarihi bir bakıma göçler tarihidir. Modern çağdan önce kuraklıklar, istilalar ve savaşlar göçlerin en önemli nedenini oluştururken, yeni kıtaların keşfi ile bu kıtalara doğru başlayan göçleri, sömürgeciliğin gelişimi ile modern çağda başlayan köle ticaretine dayanan göçler takip etmiştir. Sanayileşme, ulusçuluk akımları ve imparatorlukların yıkılmasına neden olan dünya savaşları, küreselleşme, ülkeler arası gelişmişlik farkları ve son dönemlerde yaşanan dini akım, etnik ve mezhepsel farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan iç savaşlar, halk ayaklanmaları ve gelişmiş ülkelerin sosyo-ekonomik ve siyasal çıkar çatışmaları, özellikle Ortadoğu, Asya ve Afrika kıtalarından gelişmiş ülkelere doğru düzensiz göç akınlarının yaşanmasına neden olmuştur.Bulunduğu coğrafi konum açısından üç kıtanın adeta birleşim noktasında yer alan Anadolu toprakları, yaşanan göç hareketlerinden tarihin her döneminde etkilenmiştir. Özellikle son dönemlerde güney komşularımızda yaşanan iç karışıklıklar, Türkiye'yi düzensiz göçler açısından aynı zamanda hedef ülke konumuna getirmiştir. Hayat şartları, Suriye'den gelen milyonlarca sığınmacı için devletin sunduğu bazı imkanlara rağmen zor bir hal almış ve ülkelerini terk ederek Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağılan sığınmacılar, çeşitli sektörlerde ve çoğunlukla vasıfsız işlerde çalışmak suretiyle çalışma hayatının bir parçası haline gelmişlerdir. Bu çalışma ile Muğla örneğinden yola çıkarak Türkiye'de yaşayan ve çalışmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların çalışma koşullarının belirlenmesi ve yaşanan sorunlar için çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Muğla merkez Menteşe ve diğer ilçelerine dağılan Suriyeli sığınmacıların çoğunlukla 18-25 yaş grubunda bulundukları ve birçoğunun Türkiye' ye giriş yaptıkları illerde kayıt altına alındıkları ve kendilerine geçici kimlik belgesi verildiği görülmüştür. Muğla' da yaşayan sığınmacıların genellikle tarım, inşaat, mermer, nakliye, oto yıkama gibi vasıfsız işlerde çalıştıkları anlaşılmıştır. Hemen hemen tamamının çalışma koşullarının ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olmadığı ve izinsiz çalıştıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration has a key role in the history of the world. In some aspect, the history of humankind can be considered as the history of migration. Before the modern age, the drought, invasions, and the wars were the most important reasons for the migration. The discoveries of the new continents and the migration toward these lands, the development of colonialism, and the migration started with the slave trade during the modern age followed the developments of the pre-modern age. Industrialism, nationalist movements, and the world wars that caused the empire states' destruction, globalization, the huge differences among the countries in terms of development levels, the religious motives and ethnic issues causing civil wars and riots as well as the social, economic and political interest conflicts of the developed countries caused irregular immigration movements from the Middle East, Asia, and Africa to the safer and more developed countries.In terms of the geo-political situation, Anatolian land where three continents meet has significantly been affected by migration in every period of the history. Recently, the internal political problems in the neighbor countries of Turkey made Turkey a target country of the irregular immigration. Due to hard life conditions, millions of Syrian immigrants left their home country and came to Turkey for a beter future although they have been served and provided all opportunities and services toward them. Those immigrants came to the different regions in Turkey started to be a piece of labor industry in different sectors mostly as unskilled laborers. Taking Mugla as an instance, the aim of this project is to point out the working conditions and solve the problems of Syrian refugees that were obliged to work in Turkey. At the end of the research it has been found out that the Syrian that were spread around the Mugla and nearby districts are aged between 18-25 and for the most of them, they were written down to the records and were given temporary ID. It has been found out that the refugees that worked in Mugla works in unqualified jobs such as agriculture, construction, marble, transportation, car washing service. It has been found out that almost none of them are working in accordance with the standarts of national and international regulations.