Muğla esnafının elektronik ticarete bakış açısının istatistik yöntemlerle araştırılması
Research for the point of view of small traders to electronic commerce with statistical methods
- Tez No: 440532
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, İnternet, Esnaf, Muğla, Electronic Commerce, Internet, Small Trader, Muğla
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte var olan ticaret şekli değişmeye başlamış, klasik ticaretten elektronik ticarete hızla geçiş başlamıştır. Elektronik ticaret, teknolojinin gelişmesiyle birlikte rekabet gücünü artırmak için zorunlu hale gelirken, iş gücü, mekân ve zaman açısından da tasarruf sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu gibi avantajlarının yanı sıra alıcının satıcı ile birebir iletişim eksikliği ve özellikle alıcılar tarafından duyulan güvenlik kaygısı gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bu çalışma Muğla esnafının elektronik ticarete bakış açısının istatistik yöntemlerle araştırılması amacıyla yazılmıştır. Bu amaca yönelik olarak esnafa işletmelerini tanımaya yönelik soruların ve elektronik ticaret ile ilgili olumlu ve olumsuz ifadelerin yer aldığı anket soruları yöneltilmiş. Ayrıca yüz yüze görüşme yöntemi yoluyla ve açık uçlu soru sorularak elektronik ticarete bakış açıları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın ilk kısmında esnaf ve sanatkâr ile internet kavramları ele alınmış, ikinci kısmında elektronik ticaret kavramı ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve son kısımda ise çalışmanın analizleri yapılmış olup, esnafın yorumlarının da bulunduğu sonuç bölümünde Muğla esnafının elektronik ticarete bakış açısı yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the existing type of commerce has started to change from traditional commerce to electronic commerce because of the spread of using internet. E-commerce not only is necessary for increase the power of competitiveness with the development of technology, but also it helps to save from labor force, place and time. These are some important advantages of electronic commerce. On the other hand, it has some disadvantages. For example, buyers cannot contact as face-to-face with sellers. Another problem is that buyers are concern with security about e-commerce. In this study, the aim is research for the point of view of small traders to electronic commerce with statistical methods. For this purpose, small traders has answered the questionnaire of survey which includes the information of their firms and the ideas of advantages and disadvantages of e-commerce. Also, the method of face-to-face communication has been applied and opened-ended question has asked to them to determine the point of view of them about e-commerce. The first part of this study includes the concept of small traders&artisans and the internet. In the second part, the concept of electronic commerce has been explained in detail. The last part includes the statistical analysis of this study and conclusion includes the comment of the point of view of small traders in Muğla.