Kurumsal kimlik oluşturmada etkili bir logonun marka üzerindeki rolü ve sanat eğitimi açısından önemi
Analysis of the role to a brand while building a corporate identity with an exciting or effective logo and importance of education on arts
- Tez No: 440559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KANİ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, Marka, Amblem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu Tez çalışması, kurumsal kimliğin oluşumunda etkili bir logo tasarımının marka üzerindeki rolünü incelemekle birlikte, uygulama örneği olarak seçilen 'Arçelik' firmasının logo değişim sürecini de kapsamaktadır. Araştırmanın kuramsal bölümünde, görsel tasarımda kurumsal kimliğin uygulama alanı olarak kurum ismi, semboller (amblem, logo), tipografi, renkler gibi unsurlar kullanılarak kurumsal kimlik tasarımının gereklilikleri belirtilmiştir. Uygulama örneği olarak seçilen firmanın logo bağlamında, kurumsal kimlik kavramını tasarım unsurlarıyla birlikte ele alarak istenilen marka algısının açıklanması amaçlanmıştır. Bir kurumun kendisini temsil etme biçimlerinin bütünü, o kurumun kimliğini oluşturacak; kurumsal yapıdaki örnek kuruluşun, sunduğu hizmetler ele alınarak, tasarım ögelerini kullanmasıyla birlikte oluşturulan logonun, bir kimlik çatısı altında toplanarak yazılı ve görsel hale getirilmesi açıklanmıştır. Ayrıca, kurumsal kimlik çalışmalarında temel çalışmanın logo tasarımı üzerine kurulmuş olması, bu kavramlarda kullanılan renklerin taşıdığı anlam ve tercih edilen yazı fontuyla, verilmek istenilen mesaj gibi zorunluluklar da bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the influences or roles of an exciting logo design on a brand while building corporate identity and it has a sample brand which is called“Arçelik”as a sample to show the processes or progresses of its logo design. In the teory section of the research, regarding the practicing of corporate identity in visual aid area; the researcher used some items such as name of the company, symbols ( logo or emblem), typography, colours in order to stress the necessities of corporate identity design. As a sample to show the research implementation in terms of the company's logo, the researcher aimed to explain the psychology of the company on people by joining corporate identity teory with its design details. The all types of representing the company will build the company's corporate identity and the sample company will be concerned in services provided by the company as well as using visual aids to construct its identity. By then the researcher targeted to make the company's corporate identity writable and imaginable. Additionally, the researcher will examine the corporate identity studies which based on logo or emblem and this research will include analysis of logo colours, meanings of colours, chosen type or font of writing and targeted messages by the logo or emblem as well. Key Words : Institutional Identity, Brand, Emblem, Logo