Türkiye'de yabancı dil öğretiminin tarihi: Berlitz usulünün uygulanışı
The history of foreign language teaching in Turkey: implementation of the method Berlitz
  1. Tez No: 440558
  2. Yazar: ÖZNUR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBAHAT GÖÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, yabancı dille öğretim, Berlitz, Berlitz Metodu, Direkt yöntem, Language teaching, foreign language medium of instruction, Berlitz, Method Berlitz, Direct Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Çiçek Öznur, bu tez çalışması Türkiye'de yabancı dil öğretimini incelemektedir. Buna göre, yabancı dil öğretimi kuramsal bakış içerisinde ele alınmış, Türk tarihinde gelişimi incelenmiş ve öneminden bahsedilmiştir. Dil öğretiminde kullanılan yöntem ve tekniklere yer verilmiş ve kullanımları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Türkiye'de yabancı dil öğretiminin tarihine inildiğinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde öğrencilere yabancı dil öğretmek için kullanılan Berlitz Metodu'nun dil öğrenmedeki etkisi incelenmiş ve bu dönemde Fransızca öğretmek için Maximilian Delpinius Berlitz tarafından yazılan ve çevirisi Orhan Selahaddin tarafından yapılan“Method Berliç'den Tedris-i Lisan-i Fransevi”isimli kitap incelenmiş ve yöntemin uygulanışı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Çiçek Öznur, This thesis focuses on the foreign language education in Turkey. In accordance with this focus, foreign language education is discussed from a theoretical point of view, in Turkish history is examined and its significance is emphasized. İt includes the methods and techniques used in language education, and their knowledge of using. When it is studied about the history of language education in Turkey, effects of Berlitz Method used to teach students foreign language have been researched, in the last years of the Ottoman Empire, and the book that is written by Maximilian Delphinius Berlitz and translated by Orhan Selahaddin“Method Berliç'den Tedris-i Lisan-i Fransevi”to teach French has been studied, and it is focused on the practice of the method.