Çağdaş epistemolojide bağdaşımcılık teorisi
The coherence theory in contemporary epistemology
  1. Tez No: 440579
  2. Yazar: EMİNE TEPELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Epistemoloji, Bağdaşımcılık Teorisi, Temelcilik Teorisi, Bilgi, Gerekçelendirme, Bağdaşım, Doğru, Epistemology, Coherence Theory, Foundationalism Theory, Knowledge, Justification, Coherence, Truth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çağdaş epistemolojinin önemli sorunlarından olan bilginin yapısı ve gerekçelendirme konusunda ortaya çıkan sonsuz gerileme argümanına çeşitli yanıtlar geliştirilmiştir. Bu çalışma, bu yanıtlardan bağdaşımcı kuramı konu etmektedir. Bu çalışmada bu yanıtlardan biri olan bağdaşımcılık teorisi, epistemolojideki yeri, ortaya çıkışı ve savunucularının epistemolojik görüşleri incelenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde bağdaşımcılık teorisinin epistemoloji içerisindeki yerine değinilmiş ve çağdaş epistemolojide tartışılan konulara değinilmiştir. Bununla birlikte bağdaşımcılık teorisinin, sonsuz gerileme argümanına verilen cevaplara karşılık olarak, temelcilik teorisine karşı alternatif bir teori olarak öne sürülmesi sonucunda temelcilik konusunun da ele alınmasını gerektirmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, bağdaşımcılık teorisine karşı yapılan ve bağdaşımcılık teorisini destekleyen argümanlar ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, bağdaşımcılık teorisini savunan teorisyenler ele alınmıştır. Bu isimlerden Keith Lehrer ve Laurence BonJour bağdaşımcılık teorisini geliştiren isimler olarak karşımıza çıkmaktadır ve bağdaşımcılık teorisi ile ilgili görüşleri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde Nicholas Rescher ve Donald Davidson'un bağdaşımcılık teorisi ile ilgili görüşleri ve bağdaşımcılık teorisinin doğruluk ile ilgili bağlantısı ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda bağdaşımcılık teorisinin gerekçelendirme sorunu çerçevesinde, temelcilik teorisine karşı geliştirilen en iyi alternatif teori olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Several answers were developed to answer the regress argument, which is one of the major problems of contemporary epistemology about justification and the structure of knowledge. In this study, the coherence theory, which is an answer to regress argument, the theory's place in epistemology, its emergence and epistemological views of its defenders were studied. The study consists of six chapters. In the first part of the study, the coherence theory place in epistemology and the issues discussed in the contemporary epistemology were studied. The coherence theory, with the answers given in response to the argument of infinite regress problem, the coherence theory as an alternative theory to the foundatinal theory, the foundation theory has also required to be studied. In the second chapter of the study, the arguments for and against the coherence theory were studied. In the third part of the study, advocates of the coheretism theory are studied. Keith Lehrer and Laurence BonJour, especially contributing to the development of the coherence theory, there opinions about coherentism are studied. Also in this section Nicholas Rescher and Donald Davidson's opinions about coherence theory and its truth connection are examined. At the end of the study it is concluded that coherence theory of justification is the best alternative to foundationalist theory of justification.