Çağdaş Epistemolojide Gettier problemi
The Gettier problem in Contemporary Epistemology
- Tez No: 855231
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gerekçelendirme, Doğruluk, İnanç, Theaitetos Problemi, Gettier Problemi, Justification, Truth, Belief, Theaitetos Problem, Gettier Problem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çağdaş Epistemoloji dönemi dediğimiz zaman Viyana Çevresinde epistemik mantıkçıların başlatmış olduğu Anglo-Amerikan çevresinde de büyük ilgi görmüş dönemin adıdır. Çağdaş epistemolojiyi, 20. yüzyıl ve içerisinde bulunduğumuz yüzyılın da bilgi anlayışını kapsayan modern dönemin devamı sayılan bir felsefi süreç olarak da görebiliriz. Bu dönemin seyrini belirleyen hatta temelini oluşturan Platon'un kendisine atfedilen“Bilgi, gerekçelendirilmiş doğru inançtır.”şeklinde ifade edilen ve büyük çoğunluk tarafından kabul gören tanımın yeniden bileşenlerine ayrılıp irdelendiği, hararetli tartışmaları ve akımları da beraberinde getiren çağdaş epistemoloji alanıdır. Kimisine göre de çağdaş epistemoloji, ölüm döşeğinde can çekiştiren geleneksel bilgi anlayışına, Gettier'in epistemik bir başkaldırı sonucu ağır darbenin vurulduğu dönemin adıdır. 1963'te Edmund L. Gettier tarafından kaleme alınan üç sayfalık“Is Justified True Belief Knowledge?”adlı makalesi geleneksel bilgi tanımına karşı yazılmış ve yazarın bile tahmin edemeyeceği ölçüde büyük bir etki yaratmıştır. Gettier bu makalesinde doğru bir inanç gerekçelendirilmiş ve hatta rasyonel hale getirilmiş olsa bile şans unsurunu dışarı da bırakmaya yetmeyeceğini ileri sürer. Çalışmamızda hem Platon'un Theaitetos diyalogu hem de Gettier'in yazmış olduğu kısa makalesinden yola çıkılarak bilginin tanımı konusunda hangi sorulara cevap verildiği, hangi soru ve sorunları da beraberinde getirildiği konuları değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we say the Contemporary Epistemology period, it is the name of the period that was initiated by epistemic logicians in and around Vienna and attracted great attention in the Anglo-American environment. We can also see contemporary epistemology as a philosophical process that is considered a continuation of the modern period, which includes the understanding of knowledge in the 20th century and the current century. It is the field of contemporary epistemology, which determines the course of this period and even forms the basis of it, where the definition attributed to Plato,“Knowledge is justified true belief”, which is accepted by the majority, is re-divided into its components and examined, bringing with it heated debates and movements. According to some, contemporary epistemology is the name of the period in which the traditional understanding of knowledge, which was dying on its deathbed, was dealt a heavy blow as a result of Gettier's epistemic rebellion.“Is Justified True Belief Knowledge?”, a three-page book written by Edmund L. Gettier in 1963. His article was written against the traditional definition of knowledge and had a greater impact than even the author could have predicted. In this article, Gettier argues that even if a true belief is justified and even rationalized, it is not enough to exclude the element of chance. Our study aims to evaluate which questions have been answered regarding the definition of knowledge and which questions and problems it has brought about, based on both Plato's Theaitetus dialogue and Gettier's three-page article.