Velleius Paterculus'un eserinde Erken İmparatorluk dönemi karakterleri
Characters of Early Imperial period in the work of Velleius Paterculus
  1. Tez No: 440581
  2. Yazar: TOLGA UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Roma İmparatorluk Dönemi, Gaius Velleius Paterculus, Historiae Romanae, Principatus, Early Roman Empire Period, Gaius Velleius Paterculus, Historiae Romanae, Principatus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Romalı tarihçi Velleius Paterculus'un“Historiae Romanae”adlı eserinde anlattığı olaylar ve karakterler ışığında Erken Roma İmparatorluk Dönemi ve özellikle İmparator Tiberius Dönemi'ne genel bir bakış sağlayarak, dönemin önemli karakterlerini, tarihi ve siyasi olaylar çerçevesinde incelemektir. Bu incelemede faydalanılan diğer birincil kaynaklar Tacitus'un“Annales”ve Suetonius'un“De Vita Duodecim Caesarum”isimli eserleridir. Velleius Paterculus'un eseri evrensel bir tarih anlatımı sergilemekle beraber İmparator Tiberius Dönemi'nin önemli bir bölümüne (İ.S 14-29 yılları arası) bire bir tanık olan ve elimize ulaşan tek birincil kaynaktır. Dönemin tarihsel olay örgüsü çerçevesinde Erken Roma İmparatorluk Dönemi'nde yaşamış olan önemli karakterlerin Velleius Paterculus'un eserinde yer verdiği tarihsel olaylarda oynadıkları roller betimlenmiştir. Bu betimlemeler ışığında İmparator Tiberius'un askeri seferleri, geniş bir askeri kariyere sahip olan Velleius Paterculus'un edindiği memuriyetler ve karakterler arasında kurulan ilişkiler Roma tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Velleius Paterculus'un eseri diğer Antik Roma yazarlarının eserleri göz önüne alındığında arka planda kalmıştır. Bu nedenle diğer Antik Roma yazarlarının eserleri (Tacitus, Suetonius) ile Velleius Paterculus'un eseri arasındaki belirgin farkların bilimsel açıdan ele alınması ve incelenmesi dönemi daha iyi anlamaya ve yorumlamaya yardımcı olacaktır, dolayısıyla Velleius Paterculus'un değindiği/değinmediği olayların tespit edilmesi ve yorumlanması gerekmektedir. Bununla birlikte modern araştırmacılar tarafından tartışmalı bir isim olan Velleius Paterculus'un bir methiye yazarı mı yoksa bir tarih yazarı mı olduğu konusundaki tartışmalara bu tez çalışmasında açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the substantial characters of the Early Roman Imperial Period, especially the reign of Emperor Tiberius, within the scope of political history and in the light of the events and individuals mentioned in“Historiae Romanae”, work of a Roman historian, Velleius Paterculus.“Annales”of Tacitus and“De Vita Duodecim Caesarum”of Suetonius are the other primary sources employed in this study. As well as displaying a universal understanding of history, the work of Velleius Paterculus is also the single primary source reaching today, the author of which witnessed a significant part (14-29 B.C) of the reign of the Emperor Tiberius. Within the frame of the history of the period in question, the roles of certain individuals who lived in the Early Roman Imperial Period, within the historical events mentioned in the work of Velleius Paterculus are portrayed in the course of this study. It is indicated from these portraits that the military expeditions of the Emperor Tiberius, the positions that Velleius Paterculus who had a notable military carreer, held at that time, and the relationships between these characters had an important place within the Roman history. Considering the works of other ancient Roman authors, the work of Velleius Paterculus remained in the background. Thus, a thorough scientific examination and a study on the apparent differences between“Historiae Romanae”and the works of Tacitus and Suetonius will lead a better understanding of the period, therefore it is essential to identify and interpret the events which Velleius Pateculus did or did not mention in his work. The modern contraversions on whether Velleius Paterculus was an encomiast or a historian, are also attempted to be clarified within the scope of this study.