Plutarkhos'un Politika Parangelmata adlı eserinde devlet adamları
The statesmen in Plutarch's work Politika Parangelmata
- Tez No: 440582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY GÖKALP ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: Plutarkhos, Politika Parangelmata, Devlet Adamları, Lykia ve Pamphylia Bölgeleri, Plutarch, Politika Parangelmata, Statesmen, Lykian and Pamphylian regions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Antik yazarların edebi eserlere ağırlık vermeleri nedeniyle günlük hayatta devlet adamlarının nasıl davrandıklarının cevabını bulmak zordur. Plutarkhos, Politika Parangelmata yani Devlet İdaresinin Ahlaki Kuralları adlı eserinde yönetimde söz sahibi olan elit kesimin nasıl davranması gerektiği, karakterinin nasıl olması gerektiği gibi soruların cevabını vermiştir. Bunun için öncelikle bu eser Türkçe'ye çevrilerek bu kural–kriterlerin neler olduğu saptanmıştır. Sonrasında Politika Parangelmata ışığında, yaşadığımız bölge olan Lykia ve Pamphylia bölgelerindeki yazıtlar derlenerek incelenmiştir. Konu başlıklarına ayrılan eser, belirlenen yazıtlar ile karşılaştırılmıştır. Plutarkhos bu anlamda bize karşılaştırma olanağı sağlamıştır. Eser ayrıca Plutarkhos'un kendi yaşadığı dönemle ilgili bilgiler vermesi açısından da önem arzetmektedir. Yazıtlar aracılığıyla incelenen devlet adamları Plutarkhos'un yaşadığı dönemden seçildiği için Plutarkhos'un eseriyle paralellik göstermektedir. Çalışmanın sonunda Lykia ve Pamphylia bölgelerinde yönetimde söz sahibi olan devlet adamlarının Plutarkhos'un belirttiği niteliklere sahip oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of their focus on the literary Works of ancient authors, it is difficult to find how statesmen behave in daily life. Plutarch, in his work Politika Parangelmata, gave the answers to questions such as how the elites who have a voice in government, should act and their characters should be. For his, firstly this work was translated into Turkish. Then these criterions were determined. In the light of Politika Parangelmata, the inscriptions in Lycian and Pamphylian regions where we live in, were examined. The work which was devoted to topics has been compared with the inscriptions. Plutarch has enabled us to compare. The work is important in terms of giving information about the period in which Plutarch lived. Examined statesmen were selected from the period in which he lived. It provides parallels with his work. At the end of the study, it was understood that the statesmen who have a voice in government, in Lycian and Pamphylian regions had qualifications which Plutarkhos specified.