İş yaşam dengesinin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of work-life balance on organizational commitment and turnover intention
- Tez No: 440611
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Dengesi, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, İnşaat Sektörü, Work-Life Balance, Organizational Commitment, Turnover intention, construction sector
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Değişen çevresel koşulları, yaşam şartlarının giderek zorlaşması, taleplerin artması, beklentilerin karşılanamaması, bireylerin yaşamlarını giderek zorlaştırmakta ve bunun sonucu olarak da bireyler,iş ve aile yaşamlarıarasındaki dengeyi kurmakta zorlanmaktadırlar. Bu bakımdan iş ve yaşam dengesi, iş ve aile etkileşiminde bulunan bireyler ve aile üyeleri için ulaşılması beklenen en önemli hedeftir. İş ve yaşam dengesinin sağlanabilmiş olması ise, çalışan bireyler kadar içinde bulunduğu toplum içinde önem taşımaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, inşaat sektöründe çalışan işgörenlerin iş yaşam dengelerinin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada iş yaşam dengesi alt boyutlarını; iş yaşam uyumu, yaşamı ihmal etme, kendine zaman ayırma ve yaşamın işten ibaretliği oluşturmaktadır. Örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti ise tek boyut altında ele alınmıştır.Araştırma evrenini,Afyon ili Sinanpaşa ilçesi Taşoluk Kasabası'nda ikamet eden 1500'e yakın iş görenin oluşturduğu evrende 375 iş gören oluşturmaktadır.Araştırmada boyutlar arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığını belirlemek adına korelasyon analizinden yararlanılmıştır. İş görenlerin iş yaşam dengelerinin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik ise çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca iş görenlerin demografik özelliklerine göre iş yaşam dengeleri, örgütsel bağlılıkları ve işten ayrılma niyetlerine yönelik algılarını belirlemeye yönelik T-Testi,ANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlikleri ise Cronbach Alfa ile test edilmiştir. Elde edilen çoklu regresyon analizi sonucunda ise, iş görenlerin iş yaşam dengelerine yönelik tutumlarının, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. İş görenlerin demografik özelliklerine göre algılanan iş yaşam dengeleri, örgütsel bağlılıkları ve işten ayrılma niyetlerine yönelik tutumları da farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ever-changing environmental conditions, harder living conditions, increase in demand and non-satisfaction of expectations further complicate the daily lives of individuals and as a result, individuals have great difficulty in maintaining the balance between work and family life. In this regard, work-life balance is the most important target which is expected to be achieved by individuals, who experience business and family life interaction, and family members. Ensuring work-life balance is as much as important for communities in which working individuals live. The main purpose of this study is to examine the effect of work-life balance of employees in construction sector on organizational commitment and turnover intention. In the research, sub-dimensions of work-life balance consist of work-life harmony, ignoring daily life, sparing time for him/herself and daily life only consisting of the work. On the other hand, organizational commitment and turnover intention are examined under one dimension. The research population comprises of 375 employees out of approximately 1500 employees living in Taşoluk Town of Sinanpaşa district in Afyon. So as to determine whether there are significant relationships among the dimensions in the study, correlation analysis was utilized. In addition, multiple regression analysis was used in order to specify the effect of work-life balance on organizational commitment and turnover intention. Also, T-Test and ANOVA was utilized in order to determine work-life balances, organizational commitments and turnover intentions of employees in line with their demographical features. Reliabilities of the scales in the research were tested via Cronbach's Alpha. As a result of the multiple regression analysis, it has been determined attitudes of employees as to work-life balance are effective on their organizational commitment and turnover intentions. Employees' perceived work-life balances, organizational commitments and turnover intentions differ according to their demographical features.