Örgütsel iletişimin algılanan etkinliğinin çalışanların çatışma yönetimi eğilimleri üzerindeki etkisi: Alanya Belediyesi üzerine bir uygulama
The effect of perceived effectiveness of organizational communication on employee's conflict management tendency: A case study in Alanya Municipality
  1. Tez No: 440612
  2. Yazar: FERHAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel İletişim, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetim Tarzları, Organizational Communication, Conflict Management, Conflict Management Styles
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın temel amacını, örgütsel iletişimin algılanan etkinliği ve çalışanların yöneticileriyle olan çatışma yönetim tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada ayrıca, çatışma yönetim tarzları ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak da amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan toplam 386 Alanya Belediyesi çalışanı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; demografik bilgi formu, örgütsel iletişim ölçeği ve Rahim (1983) tarafından geliştirilen örgütsel çatışma ölçeği- II kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı ile korelasyon, t- testi, ANOVA ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, çalışma hipotezlerini büyük ölçüde destekler niteliktedir. Söz konusu bulgulara göre, örgütsel iletişim ve çatışma yönetim tarzları boyutlarının bazılarında katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, örgütsel iletişim ve çatışma yönetim tarzları arasında her bir alt boyut kombinasyonu için anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Son olarak da çalışmanın ana amacı üzerine kurulu söz konusu hipotezin bulguları, örgütsel iletişim algısının katılımcıların çatışma yönetim tarzlarını anlamlı derecede etkilediği yönündedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between perceived effectiveness of organizational communication and conflict management style between subordinates and superiors. At this study, there is also a secondary purpose which is to test the relationship between demografic variables and conflict management style. 386 participants who work at Alanya Municipality compose the sample of this study. As a data collection tool, demografic information form, organizational communication scale and organizational conflict scale (II) that was developed by Rahim (1983) are used. The data collected was subjected to correlation analysis, t-test, ANOVA analysis and regression analysis via SPSS statistical package programme. At the end of the analysis, it was observed that the results highly support the hypothesis of the study. According to the results, some of the variables of organizational communication and conflict management style indicated meaningful difference with reference to demografic variability of the participants. Besides, meaningful relationships were found for every sub-dimensions combination between the organizational communication and the conflict management style. Finally, the result of the hypothesis which is based on the main purpose of the study, the perceived organizational communication meaningfully influence the conflict management style of the participants.