Rol çatışması ve rol belirsizliğinin örgütsel yabancılaşmaya etkisi: Alanya Belediyesi'nde bir uygulama
The effect of role conflict and ambiguity on alienation: A case study in Alanya Municipality
  1. Tez No: 440613
  2. Yazar: SERDAR ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÜNGÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rol Çatışması, Rol Belirsizliği, Örgütsel Yabancılaşma, Role Conflict, Rol Ambiguity, Organizational Alienation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Rol çatışması ve rol belirsizliği, bir kurumda çalışan bireylerin hak ve sorumluluklarının tam olarak bilincinde olması ve böylece görevlerini, kurum içinde üstlendikleri rolleri sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi karşısında ciddi bir engel oluşturmaktadır. Rol çatışması ve rol belirsizliğinin önemli bir sonucu, çalışanın işinden ve çalıştığı kurumdan uzaklaşmasına sebep olan örgütsel yabancılaşmadır. Bu araştırmanın temel amacı, rol çatışması ve rol belirsizliğinin örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini oluşturan Alanya Belediyesi, kısa bir süre önce 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu gereği on altı belde belediyesini bünyesinde toplamıştır. Hızla yaşanan bu birleşmenin ve buna bağlı olarak artan personel sayısının önemli örgütsel sorunlara yol açacağı düşünülmüş ve araştırma konusu bu doğrultuda belirlenmiştir. Alanya Belediyesi'nde görev yapan yöneticiler ile yapılan derinlemesine mülakatlar sonucunda, araştırma modeline son şekli verilmiştir. Araştırma, 2600 çalışana sahip olan Alanya Belediyesi'nde gerçekleştirilmiştir. Nicel veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, istatistik paket programı ile analiz edilmiş ve öncelikli olarak katılımcı profili ortaya konmuştur. Daha sonra veriler; faktör analizi, t-Testi, ANOVA analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda, rol çatışması ve rol belirsizliği ile örgütsel yabancılaşma boyutlarının bazılarında, katılımcıların demografik ve mesleki özelliklerine göre anlamlı farklılıklar oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca, rol çatışması ve rol belirsizliği boyutları ile örgütsel yabancılaşma boyutları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak, yapılan regresyon analizi sonucunda, rol çatışması ve rol belirsizliğinin örgütsel yabancılaşma üzerinde etkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Role conflict and role ambiguity constitute a major obstacle for employees to comprehend their rights and responsibilites in the organization and fulfill their roles properly. An important outcome of role conflict and role ambiguity is organizational alienation which cause employees to become estranged from their work and organization. The main purpose of this study is to test the effect of rol conflict and role ambiguity on organizational alienation. The universe of this study, Alanya Municipality, has merged with sixteen other municipalities to fulfill the Act No 6360 known as Metropolitan Municipal Law. It was predicted that this organizational change would cause serious organizational problems and thus a research idea was initiated. The research model was finalized after the in-depth interviews conducted with the directors in Alanya Municipality. The research was conducted in Alanya Municipality which has 2600 employees. A quantitative approach was adapted and fully structered surveys were distributed to collect data. The collected data was analyzed via a statistical package program and the profile of the participants was determined firstly. Then the data was analyzed with factor analysis, t-Test, ANOVA analysis, correlation analysis and regression analysis. As a result of the analysis it was found that the demographic and occupational characteristics of the participants induce a statistically meaningful change on rol conflict, role ambiguity and organizational alienation factors. Furthermore, some statistically meaningful correlations between the rol conflict & role ambiguity factors and the organizational alienation factors were found. Lastly, the regression analysis revealed that role conflict and role ambiguity has an effect on organizational alienation.