Dış ticaretin finansmanı ve dış ticarette kullanılan ödeme yöntemleri ile makroekonomik göstergeler arasındaki ilişki
Relationship between macroeconomic indicators with financing of international trade and payment methods in international trade
- Tez No: 440615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Finansman, Ödeme Yöntemleri, International Trade, Financing, Payment Methods
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yirminci yüzyılının ikinci yarısında gelişen ulaşım ve iletişim araçları sayesinde uluslararası ticaret hızlı bir büyüme göstermiştir. Uluslararası ticaretin büyümesinin en önemli unsurlarından birisi de bu ticaretin kolay ve hızlı bir şekilde finanse edilmesidir. Uluslararası ticaretin coğrafik sınırlarının büyümesi beraberinde alıcı için malın teslimi, satıcı için paranın ödenmesi riskini getirmiştir. Çünkü uzak mesafelerle ticaret yapılmasından dolayı malın teslimi ile ödeme aynı yerde gerçekleşmemektedir. Bunun için çeşitli ödeme yöntemleri ortaya çıkmış ve doğal olarak bu yöntemlerden dolayı bir taraf riski üstlenmek zorunda kalmıştır. Finans piyasalarının da hızla büyüdüğü küresel ekonomide, günden güne gelişen teknoloji sayesinde çeşitli finansman metodları ortaya çıkmıştır. İki taraf arasındaki güven seviyesi ve ülkelerin içinde bulundukları ekonomik durum ile ülke politikaları, ödeme yöntemlerinden hangisinin kullanılacağı konusunda etkili olmaktadır. Bu çalışmada dış ticaretin Türkiye ve Dünya'daki mevcut durumu, dış ticaretin finansmanı ve dış ticarette kullanılan ödeme yöntemleri 2002 yılı ile 2014 yılı arasındaki veriler ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Regresyon analizi yardımıyla Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri ile dış ticaret finansmanının ve kullanılan ödeme yöntemlerinin arasındaki ilişki test edilmiştir. Bağımlı değişken olarak ithalat kredileri, ihracat kredileri, ithalatta ve ihracatta kullanılan peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve akreditif yöntemleri alınmıştır. Bağımsız değişken olarak Türkiye'nin kredi notu, Euro ve Dolar kuru, Euro, Dolar ve Türk Lirası faiz oranları, büyüme oranı, tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi kullanılmıştır. Analiz sonucunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için verdiği kredi notları ile ithalat ve ihracat kredileri arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ödeme yöntemlerinin seçiminde makroekonomik göstergelerin etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
By the developing transportaion and communication facilities, international trade has demonstrated rapid rise for second half of twentieth century. One of the most element to proceed of international trade is to finance the trade eaisly and quickly. Expanding of geographical borders of international trade has brought along with risk of payment for seller and delivery for buyer. Because of to trade between long distances, delivery of goods and the payment does not occur same time. Therefore, various payment methods has been come out and naturally one side of trade had to undertake the risk. In global economy in which financial markets grow rapidly with the developments in technology various payments methods ocur day by day. The level of confidence both sides and economical situation of the countries and the policies of the goverments that effects which one of the methods of payments use in trade. In this study, current state of the foreign trade in Turkey and World, finance of international trade and payments methods in Turkey have examined in detail in light of datas between 2002 and 2014 years. With the help of regression analysis relation between macroecenomic indicators and international trade finance and payments methods of Turkey has been tested. Dependent variables are import and export credits, payment methods in import and export which are prepayment, cash against goods payment, payment against document and letter of credit. Independent variables are Turkey's credit ratings, Euro and Dollar rates, Euro, Dollar and Turkish Lira interest rates, growth rate, consumer price index, producer price index. As a result of the analysis, credit ratings, which are given by credit ratings companies to Turkey, have strongly relationship with import and exports credits. Also the results show us, macroeconomic indicators is not affective oin choosing payments methods.