İşletmelerde iç kontrol sisteminin tesisi: İhracatçı bir işletmede vaka analizi
Constitution of internal control system in enterprises: Case study of an export company
- Tez No: 440616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İhracat, Muhasebe, Internal Control, Export, Accounting
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Türkiye gelişmekte olan bir ülke olup dış ticaret açığı yani ithal fazlası olan bir ülkedir. Dış ticaret açığının kapanmasının en iyi yolu ihracatı artırmaktan geçmektedir. Bu noktada katma değeri yüksek ürünler/hizmetler üreten şirketlerin önemi belirginleşmektedir. Böyle şirketleri oluşturmak için iyi bir organizasyon yapısına ve o yapıyı denetleyen etkin bir iç kontrol sisteminin varlığına ihtiyaç vardır. Bu açıdan bakıldığında ihracat işletmesi öncelikle kendini tanımalı ve kendine en uygun bir iç kontrol sistemi kurmalıdır. Böylelikle; işletme faaliyetlerinin verimliliği, işletme raporlarının gerçeğe uygunluğu, işletme varlıklarının korunması ve işletmenin amaçlarına ulaşması sağlanır. Bu doğrultuda çalışmada; Kayseri ilinde faaliyet gösteren ihracatçı bir üretim işletmesinin iç kontrol sisteminin etkinliği araştırılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırmaya konu işletmede mevcut durum tespit edilerek, etkin bir iç kontrol sisteminin tesisi bağlamında literatürde yer alan bilgiler çerçevesinde bir analiz yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre işletmenin güçlü ve zayıf yönleri belirtilmiş ve zayıf yönlerinin düzeltilmesi için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a developing country, Turkey runs trade balance deficit which means its total import exceed its total export. The best way to narrow the foreign trade gap is to increase the export. This fact emphasizes the importance of the firms which supply products and services with high added value. A well-established organizational structure and an efficient internal control system are needed in order to found this kind of firms. Therefore, an export firm must establish the best fitting internal control system for itself. Thus, the productivity of management activities, the accurateness of management reports and the maintenance of management assets can be ensured and the firm can reach its goals. This research studies the effectiveness of the internal control system of an export firm which operates in Kayseri. In-depth interview technique which is among qualitative methods is conducted. The firm which is the subject of this study is analyzed in the light of the scientific literature and the ways of establishing a healthy internal control system is searched. As a result, the strong and weak sides of the firm are detected and the possible solutions of improving the weak sides are offered.