Warmth perception in association with colour and material
Renk ve malzeme çiftlerinin sıcaklık algısıyla ilişkisi
  1. Tez No: 440668
  2. Yazar: BEGÜM ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, İç Mekân, Malzeme, Sıcaklık Algısı, Colour, Interior Architecture, Material, Warmth Perception
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Sıcaklık algısı bireylerle çevreleri arasında fiziksel, duygusal, anlamsal ve duyusal bir bağ kurar. Kavram iç mimarinin öne çıkan bir özelliğidir, renkler ve malzemelerle yakın ilişkidedir. Her ne kadar tek renkler ve tek malzemelerin kavram üzerindeki etkisi araştırılmış olsa da renkler ve malzemeler iç mekânlarda nadiren tek başlarına bulunurlar. Renk çiftlerinin ve malzeme çiftlerinin iç mekânda sıcaklık algısını nasıl etkilediğine dair bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmanın temel amacı renk ve malzeme çiftlerinin konu üzerindeki etkisini anlamsal farklılık ölçeği ve serbest çağrışım yöntemleri ile araştırmaktır. 192 farklı katılımcı üç farklı rengi (kırmızı, beyaz ve yeşil), ve çiftlerini veya üç farklı malzemeyi (kumaş, ahşap ve alçı levha) ve çiftlerini kontrollü koşullar altında değerlendirmiştir. Sonuçlar hem tek renklerin ve hem de renk çiftlerinin iç mekânda sıcaklık algısını etkilediğini göstermiştir. Tek renklerde kırmızı yeşilden yeşil ise beyazdan daha sıcak algılanmaktadır. Tüm renk çiftleri kendi tek renklerinin ortalama sıcaklık değerine sahiptirler ve sonuç olarak, çiftler için, kırmızı (sıcak renk) sıcaklık algısının artmasına, beyaz (akromatik renk) ise azalmasına neden olmaktadır. Tek malzeme olarak kumaş ve ahşap aynı sıcaklık değerine sahip ve alçı levhadan daha sıcakken çiftler arasında hiçbir fark yoktur. Buna ek olarak sonuçlar çalışmada kullanılan doğal malzemelerin yapay malzemeden daha sıcak olduğuna dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Warmth perception is physical, emotional, semantic, and sensorial bond between people and their environments. Warmth is a prominent characteristic of interior architecture and is related to colours and materials. Although the effects of single colours and single materials on warmth have been explored, colours and materials rarely appear alone in interiors and there has been no research on how paired colours and paired materials affect warmth perception in interiors. Therefore, the main aim of this study is to investigate their effects through a seven-point semantic differential scale and open ended questions.192 different participants assessed three different colours (red, white, and green), and their pairs or three different materials (fabric, timber, and plasterboard), and their pairs under controlled conditions. Findings demonstrated that single colours and paired colours both affect warmth perception in interiors. The effects of single colours in interiors are subtle in warmth perception: red is perceived warmer than green and green is perceived warmer than white. All single colours have a moderate level of warmth in interiors as pairs, consequently red (warm colour) appears to increase and white (achromatic colour) appears to decrease the warmth perception of their pairs. Furthermore, as single materials timber and fabric have the same level of warmth and are warmer than plasterboard whereas there is not any difference between pairs. Findings indicated that natural materials are perceived warmer than artificial one.