An assessment of the contributions and limitations of the Aberystwyth School and the Copenhagen School for the analysis of environmental security
Çevre güvenliği analizinde Aberystwyth Okulu ve Kopenhag Okulu katkıları ve kısıtlamalarının bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 440698
  2. Yazar: NİGARHAN GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PINAR BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aberystwyth School, Copenhagen School, Critical Security Studies, Environment, Security
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Soğuk Savaş'ın sonu güvenlik çalışmalarında içeriksel bir değişim oluştumuştur, bunun ile birlikte çevre üzerine yapılan bilimsel araştırmalar Sanayi Devrimi'nden bu yana insan aktivitelerinin çevre üzerindeki önemli etkilerini ortaya çıkartmıştır. Bundan sonra çevre güvenliği artarak farklı yönlerden yeni bir analiz alanı olanı olarak, referans nesnesi ya da güvenlik açısından bir tehlike olarak çalışılmaktadır. 2015 Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP 21 gibi uluslararası girişimler, kasırgalar, kuraklıklar ve kıtlıklar gibi daha sık ve daha güçlü çevre felaketleri çevre güvenliği çalışmalarına daha fazla akademik ilgi çekmiştir. Bu tez özellikte Aberystwyth Okulu ve Kopenhag Okuluun çevre güvenliği analizindeki katkılarını ve kısıtlamalarını incelemektedir. Sonuç olarak, Aberystwyth Okulu araştırma gündemini genişletip çeşitli referanslar tarafından karşılaşılan farklı çevre sorunlarının analizi için alan yaratmaktadır. Okul, politize etme ve özgürleştirme aracılığı ile güvenliğin anlamında ve yapımında ilerleme ve değişim önermektedir. Kopenhag Okulu güvenlikleştirme sürecinin nasıl çalıştığını ve bu sürecin çevresel endişeler konusunda nasıl ilgi, tedbir, siyaset ve kaynak çektiğini ortaya çıkarır. Okulun güvenliğin yapımı konusunda aciliyet, söz edimi ve devlet elitlerine sabit bir anlayışı olması, Kopenhag Okulu'nun çevre güvenliği analizindeki analitik kuvvetini sınırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The end of the Cold War created a contextual change in security studies along with a proliferation of scientific research revealing the pressing impacts of human activities on the environment since the beginning of the Industrial Revolution. Since then environmental security has been increasingly studied in different ways: as a new field of analysis, as a referent object or a security threat. Recent initiatives like the 2015 UN Climate Conference COP 21 and more frequent and more powerful environmental disasters such as hurricanes, droughts and famines attracted even more scholarly attention for environmental security studies. This thesis specifically aims to assess the contributions and limitations of the Aberystwyth School and the Copenhagen School for the analysis of environmental security. As a result, the Aberystwyth School broadens the research agenda by allowing room for the analysis of different environmental problems experienced by various referents. The school offers bringing about progress and change in the meaning and making of security through politicization and emancipation. However, the cases fall short demonstrating how to reach emancipation at the global level. The Copenhagen School shows how securitization process works and reveals how this process attracts attention, measure, policies and resources to environmental concerns. Given the School's fixed understanding of construction of security through urgency, speech acts and state elites, limits the analytical strength of the Copenhagen School for the environmental security analysis.