Relationships between density, crowding, privacy and dormitory satisfaction: The case of Bilkent University dormitories
Yoğunluk, kalabalıklık, mahremiyet ve yurt tatmininin birbiri arasındaki ilişkileri: Bilkent Üniversitesi yurtları alan çalışması
  1. Tez No: 440706
  2. Yazar: DİLARA KIVANÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalabalıklık, Mahremiyet, Tatmin, Yoğunluk, Yurt, Crowding, Density, Dormitory, Privacy, Satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Birçok öğrenci üniversite eğitimi için ailelerinden ayrılarak başka şehirlere taşınmaktadır. Yurtta yaşamak, öğrencilere ortak alanlarda diğer öğrencilerle yaşamayı, etkileşime girmeyi ve koordinasyonu öğretiyor. Bu çalışma, üniversite kampüs yurtlarında memnuniyet algısının kalabalıklık hissi ve mahremiyet ile ilişkisini ele almaktadır. Öğrencilerin yurt memnuniyetini etkileyen faktörleri sorgulayan sorulardan oluşan anket araştırması, Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalan 200 lisans öğrencinin katılımıyla yapılmıştır. Faktör analizi, korelasyon, t-test, chi-square test ve anova yöntemleri hipotezleri test etmek için kullanılmıştır. Literatür ile uyumlu olarak katılımcıların genel tatmin seviyesi, yurt tatmin seviyesi, yurt odası tatmin seviyesi ve okul tatmin seviyesi birbirleriyle pozitif ve güçlü korelasyonlar göstermiştir. Erkeklerin kadınlara göre daha yüksek memnuniyet seviyesine sahip olduğu ancak erkeklerin mahremiyet algısının kadınlara göre daha düşük olduğu görülmektedir. Yurt odasında aynı metrekarede daha çok kişiyle kalan öğrencilerin daha fazla kalabalıklık hissi yaşadığı görülmüştür. Aynı metrekaredeki odalarda yaşayan kadınlar odalarını erkeklere oranla odalarını daha küçük olarak nitelendirmişlerdir. Son olarak, yurt odasını küçük olarak nitelendiren öğrencilerin daha fazla kalabalıklık hissi yaşadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many students move to different cities for their university education. This brings formidable experiences to those who are separated from their family. Living in a dormitory teaches them to live, interact and coordinate with other students in common spaces. This study focuses on the relationship of satisfaction with crowding and privacy. A questionnaire that inquired about the satisfaction of students with respect to their dormitories was conducted with 200 undergraduate students who lived in Bilkent University Dormitories. Factor analysis, correlation, t-tests, chi-square tests, and anova were used to test the hypotheses. In line with the literature, the results suggest that general satisfaction level, dormitory satisfaction level, dormitory room satisfaction level and satisfaction of school level show positive and strong correlations with each other. Men seem to have a higher general satisfaction level but less privacy compared to women in smilar conditions. Individuals who live with more people per meter square in a dormitory room feel more crowding than the others. Amongst different genders that lived in the same room, women perceived and qualified their room as smaller compared to men's perception. Lastly, individuals who qualify their dormitory room as small seemed to feel more crowding compared to others.