De-territorializing minority rights:The application of non- territorial autonomy for dispersed minority communities
Azınlık hakları ve bölgelileştirilme: Bölgesiz otonomi modelinin dağınık azınlıklara uygulanması
  1. Tez No: 440705
  2. Yazar: KAAN NAMLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN E. MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesellik, Bölgesiz Otonomi, Çoğunluk-azınlık çatışması, Egemenlik, Romanlar, Majority-minority conflict, Non-territorial autonomy, Roma, Sovereignty, Territoriality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez Uluslararası İlişkiler disiplininde yeterince incelenmemiş bir konuyu araştırmakta, bölgesel özerkliği ve bunun azınlıkların eşit millet olarak sayılmasında kurduğu baskın rolü incelemektedir. Bölgesellik ve bunun ulusal ve uluslararası arenada olan etkisi azınlıklar için bir eşitsizlik durum yaratmaktadır, çözüm olarak bu tez bölgesiz otonomi modelini önermektedir. Bölgesiz otonomi modeli bölgeselliğe itiraz etmekte ve bölgesel modellerin coğrafya olarak dağılmış topluluklar için bir zulüm aracı olduğunu ileri sürmektedir. Bu tez ulus, azınlıklar ve bölgesellik kavramlarını Avrupa'daki Roman nüfusları örneği üzerinden incelemektedir. Bugün Avrupa yaklaşık 10 ile 12 milyon arasında Roman yasamakta ve Avrupa'nın en büyük azınlıklarından birini oluşturmaktadırlar. Romanlar baskın ulusların egemenliği altında bırakılmış ve kendi egemenliklerini kurmalarında ulusal ve uluslararası kurumlar negatif bir rol oynamışlardır. Roman toplulukları eşitlik, koruma ve tanıma haklarını şuan ki geleneksel bölgesel siyasal denklem içerisinde sağlamakta zorluk çekmişlerdir. Bölgesiz özerlik modeli ulus ve bölgesellik ilişkisini birbirinden ayırarak yeni bir yapı ortaya koyuyor.
Özet (Çeviri)
Today, there are an estimated 10-12 million Roma living dispersed across Europe, and are considered to be one of Europe's largest minority. The Roma have been subjugated to the sovereignty of majority nations and bound to the institutional arrangements that have disadvantaged them from achieving recognition and protection, at both the national and international level. Although in recent years the Roma have been able achieve some success, their demands for self-determination remain unfulfilled because they do not fit into the conventional interpretation of self-determination as only exercisable through territoriality (states or their subunits). The Roma community particularly face the territorial problem because of the nature of their socio-cultural organisation as dispersed across borders of various nations. International Relations theory lacks a normative and a conceptual approach that is able to challenge and offer an alternative to the territorial dilemma for dispersed communities. The call from the Romani communities for self-determination has until recently largely been ignored by academics. Usually, academics opted for the integration approach and thought that the problem could be resolved by integrating the Romani to the greater majority society which we now see has not been a viable solution. This study explores a possible step forward in filling in this gap by making an effort to disengage the conventional understanding of self-determination and autonomy as relational to territoriality by using the Roma as a case study.