Hittite rock reliefs in Southeastern Anatolia as a religious manifestation of the Late Bronze and Iron Ages
Geç Tunç ve Demir Çağlarında dini bir manifesto olarak Güneydoğu'da Hitit kaya kabartmaları
  1. Tez No: 440707
  2. Yazar: HANDE KÖPÜRLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARIE HENRİETTE GATES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Geç Tunç ve Demir Çağı Anadolusu, Hitit Devleti, Kaya Kabartmaları, Yeni Hitit, Hittite Empire, Late Bronze and Iron Age Anatolia, Neo-Hittite, Religion, Rock Reliefs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Geç Tunç Çağı kaya kabartmaları Hitit İmparatorluğu'nun son üç ya da dört jenerasyonunun çalışmasıdır. Hitit kaya kabartmasının ilk ortaya çıkışı II. Muwatalli zamanına tarihlenmektedir. II. Muwatalli yalnızca bununla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda kendi mühürleri üzerinde de kendisini Fırtına Tanrısı ile betimletmiştir. Geç Tunç Çağı kaya kabartmalarının yerleşim dışındaki konumları ve dinin kutsal doğası felsefi ve teolojik yaklaşımlar gerektirdiği için bu konu üzerine çalışmayı zorlaştırmaktadır. Bu tez kaya kabartmalarının ortaya çıkış sebeplerini değerlendirmek, betimlenen sahneleri anlamak, ve Geç Tunç ve Demir Çağları'nda kullanılan kaya kabartmalarının amaçlarını yorumlayabilmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda görselleştirilmiş dini söylemlerin arkasındaki anlamlar incelenecektir. Demir Çağı'nda aynı geleneğin devam edip etmediği hakkında, ikonografik, fonksiyon ve anlam açısından çeşitli öneriler sunulacaktır. Kaya üzerinde ve mühürlerde betimlenen çeşitli ikonografiler, Hitit krallığının politik-dini söyleminin yeni bir ideolojik bakış açısı kazandığını ortaya koymaktadır. Demir Çağı kaya kabartmaları Hitit kültürel mirasının yanı sıra Assur etkisi de göstermektedir. Aynı zamanda, Demir Çağı kentleri oldukça fazla sayıda stel, yazıtla süslenmiş heykel, ve kaya kabartması üretmiştir. Genel olarak, Hititler kendi politik propagandalarını yaymak ve kralın otoriterisini yüce tanrı/lara dayandırmak amacıyla dini elementler taşıyan kaya kabartmalarını yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
The LBA rock reliefs are the works of the last three or four generations of the Hittite Empire. The first appearance of the Hittite rock relief is dated to the reign of Muwatalli II who not only sets up an image on a living rock but also shows his own image on his seals with his tutelary deity, the Storm-god. The ex-urban settings of the LBA rock reliefs and the sacred nature of the religion make the work on this subject harder because it also requires philosophical and theological evaluations. The purpose of this thesis is to evaluate the reasons for executing rock reliefs, understanding the depicted scenes, revealing the subject of the depicted figures, and to interpret the purposes of the rock reliefs in LBA and IA. Furthermore, the meaning behind the visualized religious statements will be investigated. Whether there was a cultural continuity in the IA in the context of iconography, functions, and meanings will be proposed. Various iconographies depicted on the living rock and used on the royal seals reveal that the politico-religious discourse of the Hittite kingship gained a new ideological perspective. The IA rock monuments indicate a Hittite cultural inheritance along with the Assyrian influence. However, IA states also produced a number of inscribed colossal statues and stelae, and rock reliefs. In general, the Hittites were executing rock monuments which carry religious elements as a way of promulgating their political propaganda, and attributing the authority of the king to the mighty god/s. The