Figural Anatolian stamp seals from Three Assyrian Colony Period sites: Karahöyük-Konya, Acemhöyük and Kültepe
Üç Asur Koloni Dönemi yerleşiminden figürlü Anadolu damga mühürleri: Karahöyük-Konya, Acemhöyük ve Kültepe
  1. Tez No: 440708
  2. Yazar: KATARZYNA KUNCEWICZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARIE HENRİETTE GATES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Acemhӧyük, Asur Koloni Dönemi, Damga Mühürleri, Karahӧyük-Konya, Kültepe, Acemhӧyük, Assyrian Colony Period, Karahӧyük-Konya, Kültepe, Stamp Seals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
M.Ö. 2. Binyılın ilk yarısında Anadolu, bölgeye yerleşmiş olan Asurlu tüccarların varlığı ile dikkat çekmektedir. Yabancılar, o güne kadar sadece damga mühürler kullanlan Anadolu yerlilerine yeni bir oymacılık geleneğini tanıttılar. Bu karşılaşmalar ve günlük birlikte yaşama, Asur Koloni Dönemi'nde dört yeni mühür stilinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. İncelenmiş olan Karahӧyük-Konya, Acemhӧyük, ve Kültepe damga mühürleri, Anadolu stili grubuna aittir. Ancak her yerleşimin, tema ve motiflere kendine özgü bir yaklaşımı mevcuttu. Karahӧyük-Konya ve Kültepe mühürleri birçok hayvan tasviri üzerine odaklanmıştır. Bununla beraber, Kültepe mühürleri örneklerinde, horror vacui fenomeni görülürken, Karahӧyük-Konya mühürlerinde düzenleme daha organizedir. Her iki yerleşimde de tanrısal figürler oldukça bastiçe betimlenmiştir, bu sebeple tanırları tanımlamak zordur. Bunun yanısıra Acemhöyük'te, çoğunlukla bir atribü ile betimlenen, sofistike ve ayrıntılı antropomorfik tanrılar baskındır. Buna ek olarak, Acemhöyük mühürlerinde mitolojik yaratıklar da görülmektedir. Ayrıca, yerel silindir ve oyma mühürler arasındaki fark belirgindir. Savaş tanrısı, Gök Tanrısı, boğa, boğa altarı ve mücadele sahneleri gibi motifler ve temalar silindir mühürlerde yaygın iken, Anadolu damga mühür örneklerinde görülmezler.
Özet (Çeviri)
The first half of the 2nd millennium B.C. in Anatolia is marked by the presence of Assyrian merchants, who settled down in the region. The foreigners introduced a new glyptic tradition to Anatolian inhabitants, who up to that moment were using solely stamp seals. These encounters and daily cohabitation resulted in the emergence of four different styles in glyptic present in the Assyrian Colony Period. The analyzed stamp seals from Karahӧyük-Konya, Acemhӧyük, and Kültepe belong to the Anatolian Style group. However, each site had its own approach to the themes and motifs. The seals from Karahӧyük-Konya and Kültepe focus on the various animal representations. However, in the case of Kültepe seals the phenomenon of horror vacui can be observed, whereas the layout in Karahӧyük-Konya is more organized. The deity figures in both sites tend to be simply executed, therefore it is difficult to identify the nature of the divinity. On the other hand, the anthropomorphic divine iconography is predominant in Acemhӧyük, showing the most sophisticated and elaborate figures, who are often accompanied with attributes. Moreover, the seals from Acemhӧyük are also very fond of mythological creatures. Finally, the differences between local cylinder and stamp glyptic is also noticeable. The motifs and themes like the figures of War god, Weather god, bull, bull altar, and combat scenes popular in the cylinder seals are missing in their Anatolian stamped counterparts.