Why does Turkey join or avoid joining U.S.-led military coalitions
Türkiye ABD liderliğindeki askeri koalisyonlara neden katılır veya katılmaz
  1. Tez No: 440711
  2. Yazar: MEHMET YEGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇERAĞ ESRA ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD Liderliğinde Askeri Koalisyonlar, Afganistan Savaşı, Irak Savaşı, Körfez Savaşı, Türkiye, Afghanistan War, Gulf War, Iraq War, Turkey, US-led Military Coalition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
ABD savaşlara diğer ülkelerle birlikte gider ve Türkiye, bu askeri koalisyonlara katılması sıkça talep edilen bir ülkedir. Bu çalışma, Türkiye'nin ABD liderliğindeki askeri koalisyonların neden bazılarına katılıp, ötekilerine katılmadığını ele almıştır. Çalışma, yapılı odaklanmış karşılaştırmalı analiz (structured focused comparison analysis) çerçevesinde sekiz karar alma noktası tespit ederek, bu vakalarda yedi farklı bağımsız değişkeni incelemiştir. Bu karar alma noktalarında Ağustos 1990, Aralık 1990 ve Ocak 1991 tarihlileri Birinci Körfez Savaşı'ndan; Kasım 2001, Ocak 2002 tarihlileri Afganistan Savaşı'ndan ve 1 Mart 2003, 20 Mart 2003 ve Ekim 2003 tarihlileri ise İkinci Körfez Savaşı'ndan tespit edilmiştir. İncelemede bağımsız değişkenlerin sıralanması amacıyla hem karar alıcıların gruplanmış karşılaştırma yöntemi (paired comparison analysis) ile her bir kararın arkasındaki faktörleri sıralamaları sağlanmış hem de 47 kabine üyesi, parlementer, üst düzey diplomat ve askeri yetkili ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Çalışma sonucunda karar alıcılara göre Türkiye'nin ABD liderliğindeki koalisyonlara katılma nedeni olarak ittifak bağımlılığı; katılmama yönünde ise karar alma süreçleri ve riskten kaçınma faktörleri öne çıkmıştır. BMGK ve NATO'nun oluşturduğu meşruiyet ve Türkiye'nin müdahale edilen bölgeye olan ilgisi/etkisini artırma isteği istikrarlı bir etki oluşturmazken koalisyona katılmayı destekleyici bir unsur olarak öne çıkmıştır. Diğer taraftan karar alıcıların hiçbir kararda askeri kapasite faktörünü dikkate almadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The US frequently forms coalitions to go to war with other countries and Turkey is one of its many allies asked to contribute to these military coalitions. This thesis aims to reveal why Turkey joins some US-led military coalitions but chooses not to join others. In order to achieve this aim, this study identified eight historical points, called decision occasions, when decisions on whether or not to join coalitions were made, and analyzed seven independent variables for each of these occasions utilizing structured, focused comparison analysis. These decision occasions were August 1990, December 1990 and January 1991 from the Gulf War; November 2001 and January 2002 from the Afghanistan War; March 1, 2003, March 20, 2003 and October 2003 from the Iraq War. The study used paired comparison analysis carried out with decision-makers involved with each decision occasion, together with 47 elite interviews conducted with cabinet members, parliamentarians, high level civilian and military bureaucrats to rank the independent variables. The findings indicate that the decision-makers regard alliance dependence on the US as a key factor in Turkey's joining coalitions; and the actual decision-making process and risk aversion as the main factors in Turkey's decision not to join coalitions. Legitimacy by UNSC resolution and NATO decision, along with Turkey's interest in the region/desire to enhance influence did not produce any consistent pattern; yet, the decision-makers viewed them as supportive factors in the context of joining the coalition. Finally, the seventh variable, military capability is not regarded as influential in any decisions made to join or not to join a US-led military coalition.