Optimal assortment planning under capacity constraint: Single and multi-firm systems using transshipments
Kapasite limitleri altında ürün çeşitliliği planlaması: Tekli ve transfer-satış kullanan çoklu bayi sistemleri
  1. Tez No: 440710
  2. Yazar: ECEM CEPHE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Harici Talep Modeli, ˙Ikame Ur¨un, Kapasite Limiti, Transfer- ¨Satı¸s, Ur¨un C¸ e¸sitlili˘gi Planlaması, Assortment Planning, Capacity Constraint, Exogenous Demand Model, Substitution, Transshipment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzün rekabetçi ortamında bayilerin sürekliliklerini sağlayabilmek adına müşteri beklentilerini karşılayabilmesi gerekir. Kapasite limiti, bütçe, kayıp satış ihtimali ve talep görmeyen ürün stoğu gibi riskler nedeniyle ürün çeşitliliğini, derinliğini ve ürün stok miktarını belirlemek önemlidir. Bu tezde, sipariş üzerine üretim yapılan tek ve çoklu bayili sistemlerde, kapasite limiti altında ürün çeşitliliği planlaması problemi incelenmiştir. Çoklu bayili sistemlerde transfer-satış politikası da dikkate alınmıştır. Tek bayili sistemde olası müşteri davranışları; ziyaret edilen bayide aranan ürünün bulunması, bulunmaması durumunda olası bir diğer ürüne yönelmesi olabilir. Çoklu bayili sistemlerde ise, müşteri ziyaret edilen bayide aradığı ürünü bulabilir, bulamamsı durumunda ikame ürünü tercih edebilir, aranan ürünün başka bir bayide olması durumunda transfer-satış opsiyonu ile ürünü alabilir, ikame ürününün başka bir bayide olması durumunda da hem ikinci alternatife yönelme hem de transfer-satış gözlemlenebilir. Her iki sistem için bir diğer davranış da satış gerçekleşmeden müşterinin ayrılmasıdır. Problem toplam gelirin eniyilenmesi için kapasite limiti ile her noktada ürün çeşitliliğine karar vermek adına tanımlanmıştır. Tek bayili sistemde, ürünlerin kar marjları simetrik ise optimal çeşitliliğin populer küme (satın alınma olasılığı yüksek ürünlerden oluşur) içinde olduğu ve tüm kapasitenin kullanıldığı gösterilmiştir. Asimetrik kar marjlı ürünler için optimal çeşitlilik, ürünlerin satın alınma ihtimalleri ve kar marjları kullanılarak yorumlanmıştır. Çok bayili sistemlerde ürün çeşitliliği planlaması problemi kapasite limiti ve transfer-satış politikası dikkate alınarak çalışılmıştır. Bayilerin ortak ürün çeşitliliğinin ürünlerin kar marjları simetrik ise popüler küme içinde olduğu gösterilmiştir, ancak her bir bayi çeşitliliği popüler kümede olmayabilir ve kapasiteler kullanılmayabilir. Müşterinin ikame ürüne yönelimi, kapasite kullanımı ve ürün popülerliği arasındaki ilişki simetrik ve asimetrik kar marjlı ürünler için her iki sistemde de incelenmiştir. Elde edilen özelliklerden yararlanılarak sezgisel bir algoritma geliştirilmiş ve sayısal analizler ile bu algoritmanın performansı ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
To survive in today's competitive market, firms need to meet customer expectations by off ering high quality products with high variety. However, there might be some physical and fi nancial constraints limiting the assortment size. The process of fi nding the optimal product assortment by considering both the bene fits of a large assortment as well as the costs and limits of it is known as assortment planning. In this thesis, assortment planning is analyzed under predetermined assortment capacity limits for two cases. First, a single fi rm's optimal assortment problem is studied to maximize its profi ts. Second, assortment planning problem of a system of multiple rms is investigated jointly, where fi rms are interacting through product sharing, called transshipments. Transshipments are known to increase product availability, thus decreasing stock-outs. Transshipments have been always utilized as an emergency demand satisfaction action in support of inventory management in the literature. Di erently, in this study, transshipments are evaluated in advance of inventory management while making the assortment planning of rms. In both problems, demand is de ned to have an exogenous model, where each customer has a predetermined preference for each product from the potential set. Proportional demand substitutions are also allowed from an out of assortment product to others. The results on the optimal assortment of a single rm are used as a benchmark to the optimal assortments of multiple rms communicating through transshipments. By relying on proven optimality results, it is shown how easily optimal assortments can be obtained compared to a full enumeration. Extensive numerical analyses are reported on the performances of the heuristic algorithm and sensitivity of optimal assortments to system parameters.