Kur'an'da namaz ve çeşitleri
Prayer at the Qur'an and its forms
  1. Tez No: 440715
  2. Yazar: UMRAN KILIÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMUTALİP ARPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Karşılaştırmalı Edebiyat, Tarih, Religion, Comparative Literature, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Namaz (Salât), Kıyâm, Rükû, Sücûd, Quran, Prayer (Salât), Kıyâm, Rukû, Sucûd
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada İslam dininin temel ibadetlerinin başında kabul edilen namazın tüm yönleriyle Kur'an-ı Kerim'de anlam boyutları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede namaz (salât) kavramının kavramsal çerçevesi belirlendikten sonra kavramla ilişkili diğer kullanımları tespit edilmiştir. Yine namazın tarihsel çerçevesini belirleme sadedinde ilahî dinlerde kısaca namazın tarihsel süreci ve islam'da namazın farziyeti konusu ele alınmıştır. Ayrıca çalışmada namaz (salât) kelimesinin Kur'an'daki anlam haritası çizilmiş; bu bağlamda yaklaşık 18 kelime tespit edilerek bir incelemeye tabi tutulmuştur. Ardından Kur'an'da zikredilen namaz çeşitleri tespit edilerek çalışmanın sonunda namaz (salât)la ilgili elde edilen neticeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
I will determine in this study the mean of all aspects of prayer (salât) in the Holy Qur'an. Because with this way, the most important and basic worship of Islam had been determined. In this context prayer (salât) is used in Qur'an in different means. We tried to underline and explaine these means. Otherwise again we determined briefly the historical context of prayer in the Islamic history. Becasue the historical process of prayer is important to examine means of prayet in Qur'an. Beside, meanings of prayer have mapped in this study by searching on word of salât the Qur'an. We saw it had about 18 different words in its context.Then we try to determine type of prayers in the Quran.