Kur'an'da tağut kavramı
The term of taghut in the Qur'an
  1. Tez No: 440714
  2. Yazar: ŞEYHMUS NEBATİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMUTALİP ARPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tâğut, Tefsir, Qur'an, Taghut, Tefsir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezin amacı Kur'an'ı Kerim'de temel bir kavram olan tâğut ile ilgili tartışma ve tespitleri ortaya koymak, konuyla ilgili ana tefsirlerde yapılmış olan değerlendirmeleri ortaya çıkarmaktır. Bunun için tâğut sözcüğünün kavramsal çerçevesi çizilmeye, Kur'an'a göre tâğut'un ne anlam ifade ettiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Kur'an'da tâğut tipolojisi ele alınarak, tâğut'un önde gelen çeşitleri tanıtılmış ve Kur'an'da bahsi geçen tâğutî örneklere yer verilmiştir. Elde edilen bu bilgilere dayanılarak tâğut düşüncesinin tahlil ve yorumu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the facts and the arguments made around a basic concept in the holy Qur'an known as ''Taghut''; and to reveal assessments made about it in the main Tefsir's. For this purpose, the conceptual framework of the world ''Taghut'' is outlined and its meaning according to the Qur'an is determined. İn addition, the typology of the''Taghut'' in the Qur'an is handled, its leading varieties are introduced and examples for ''Taghut'' mentioned in the Qur'an are given. Finally, analysis and criticism of the ''Taghut'' thought are made, based upon these findings.