İslam fıkhında namaz ibadeti (anlamı,önemi, tarihçesi,fert ve toplum üzerindeki etkileri)
The prayer in islamic fiqh (its meaning history, and the effects on individual and social life)
- Tez No: 187508
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS VEHBİ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Namaz, İbadetler, İslam Hukuku /Fıkıh, The Prayer, Worships, Islamic Jurispurdence/Fıqh
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI İSLÂM HUKUKU BİLİM DALIİSLÂM FIKHINDA NAMAZ İBADETİ(Anlamı, Tarihçesi, Fert ve Toplum Üzerindeki Etkileri)Fahri KAMİLİ(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETİslâm dininin temel ibadetlerinden biri namazdır. Namaz, kişi ile Allaharasındaki manevi bağları güçlendiren, ruh ile beden arasındaki dengeyi sağlayan vedolayısıyla bireyin günlük hayatını düzene sokan bir ibadettir.Namaz konusunda, daha önce bu kapsamda bir yüksek lisans tezinin yapılmamışolması, bu çalışmanın temel saikidir.Bu çalışma, bir giriş ve üç ana bölümden oluşur. Girişte, namazın anlam vemahiyeti, Kur'an, Sünnet ve Fıkıhta namaz ile diğer dinlerde ve İslâm öncesi Cahiliyedöneminde namaz konuları işlenmiştir. ?İslâm'da Namaz İbadeti? başlığını taşıyan ilkbölümde, İslâm'da namazın tarihçesi ve namaz çeşitleri ele alınmıştır. İkinci bölüm?İslam Fıkhında Namazın Kılınışı? başlığını taşır. Burada ferdi ve cemaatle kılınannamazlar, namaz kıldıracak kişide bulunması gereken özellikler gibi konular, farklıamelû mezheplerin görüşleri dikkate alınarak işlenmiştir. Son bölümde ise, namazın fertve toplum hayatı üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Yazarı: Fahri KAMİLİTezin Adı: İslam Fıkhında Namaz İbadeti (Yüksek Lisans Tezi)Danışmanı: Prof. Dr. Yunus Vehbi YavuzSayfa Sayısı: XI+ 177.
Özet (Çeviri)
THE DEPARTMENT OF BASİC ISLAMİC SCIENCES THE BRANCH OFISLAMIC JURISPURIDENCETHE PRAYER IN ISLAMIC FIQH(Its Meaning, History, and the Effects on Individual and Social Life)Fahri KAMİLİ(Master Thesis)SUMMARYOne of the main worships in Islam is the Prayer (salat). The Prayer is a kind ofworship that makes the relationship between individual and God strong, and saves thebalance of soul and body, and there fore adjusts individual?s daily life.Not being written any master thesis such a comprehensiveness about the Prayerin Turkish is the main motive of this study.This study has an introduction and three main parts. In the introduction, it isgenerally given information about the meaning and nature of the prayer, the Prayer inQur?an, Suna, Islamic Jurisprudence/Fiqh, other religions and the period before Islam(Jahiliyye) . İn the first part with the title ?The Prayer in Islam?, it is examined thehistory of the Prayer in Islam, the kinds of the Prayer. İn the second part, ?The Prayerin Islamic Fiqh?, it is discussed what the kids of the Prayer performed by individual orgroup, and the conditions required for who conducts the Prayer (imam) are, taking intoconsideration the views of differen juridical sects. In the last part, it is tried to determinethe effects of the Prayer on the individual and social life.Writer: Fahri KAMİLİTitle: The Prayer in Islamic Fiqh (Master Thesis)Advisor: Prof. Dr. Yunus Vehbi YAVUZPages: XI+ 177.