Sağlık turizmi açısından Adana ilinin incelenmesi ve sağlık çalışanlarının medikal turizm faaliyetlerine bakış açısı: Bir hastane örneği
Investigation of Adana in terms of health tourism and health professionals perspective to medical tourism activitys: An example hospital
  1. Tez No: 440759
  2. Yazar: SEMA DÖKME
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ PARLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Ekonomik Kazanç, Destinasyon, Medikal Turizm, Adana, Adana'nın Medikal Turizm Potansiyeli, Quality, Economic Gains, Destination, Medical Tourism, Adana, Medical Tourism Potential of Adana
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bireylerin yüksek kalitede, uygun fiyatta, sıra beklemeden sağlık hizmeti almak istemesi ve bunun yanında diğer turizm faaliyetlerinden de faydalanmak amacıyla ülke dışına seyahat etmesi medikal turizm alanının oluşmasına neden olmuştur. Kısa zamanda büyük bir pazar haline gelen medikal turizm alanı, ekonomik kazanç sağlamak isteyen ülkelerin de temel politikaları arasına girmiştir. Türkiye de bu ülkelerden birisi olmuş ve iller bazında hedefler belirleyerek planlamalar yapmıştır. Bu hedefler çerçevesinde potansiyeli yüksek illerden biri olan Adana'nın Ortadoğu'da önemli bir destinasyon haline gelmesi planlanmıştır. Bu çalışmada hızla gelişen bir kent olan Adana ilinin, medikal turizm alanındaki potansiyelini belirlemek ve yaşadıkları ülkeden başka bir ülkeye tedavi görmek amacıyla seyahat eden yabancı turistlerin başvurdukları kurumların yeterliliğini sağlık çalışanları aracılığıyla değerlendirmek amaçlanmıştır. İki özel hastanede yapılan çalışmada 292 kişiye anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının yabancı hastaları yerli hastalara göre avantajlı görmediği, hasta ve hasta yakınları ile iletişimde sorun yaşamadığı sadece yabancı hastaların geldikleri yerdeki kültürel özelliklerinin farklı olması sebebiyle bazı sıkıntılar yaşadığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, hastanelerin daha başarılı olabilmesi için medikal turizmini ayrı bir alan olarak düşünmesi, hedefler, stratejiler belirlemesi ve dönem sonunda elde edilen sonuçları iyi bir şekilde değerlendirerek kurumun hangi alanlarda yetersiz olduğuna bakması ve elde edilen veriler ışığında alanında uzman kişilerin yönetiminde etkili ve verimli olabilecek politikalar oluşturması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that people want to get service at high quality, affordable price out of turn and their travelling abroad in order to benefit from other tourism activities lead to occurrence of medical tourism. This medical tourism which has become a big market in a short time has fallen into the main policies of the countries which want to economically yield. Turkey has become one of these countries and has made plans by setting targets on the basis of its provinces. As a part of these targets, it has been planned that Adana which is one of the provinces having high potential will become an important destination in Middle East. This study designates the potential in medical tourism of Adana which is a rapidly developing city. It is aimed to, via their healthcare staff; evaluate sufficiency of the institutions where foreign tourists who travel from their own country to another one in order to receive a treatment consult. In the study which was done in two private hospitals, a survey was made with 292 participants. The data of this survey was analyzed with SPSS 20.0 program. In the end of the research, it was observed that the healthcare staffs do not see local patients as advantageous in comparison to foreign patients. It was also observed that healthcare personnel do not have problem in communication with the patient and the patient's relative; however, the staffs have some difficulties because of the fact that foreign patients have different cultural features in their own countries. As a conclusion, it has been recommended for hospitals to be more successful that hospital officials should think medical tourism as a separate area, set targets and strategies, see in which areas the institution is insufficient by evaluating the data very well at the end of the period, and in consideration of the data as well as in the administration of experts form policies which will be able to efficient and productive.