Üniversitelerde verilen muhasebe eğitiminin iş piyasasının beklentilerini karşılama seviyesinin incelenmesi: Kahramanmaraş örneği
Investigation of accounting education given universities meeting level of job market expectations: Kahramanmaraş example
- Tez No: 440760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe eğitimi, İş piyasası, Accounting, Accounting education, labor market
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İş piyasasının beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilgi ve beceriye sahip meslek elemanlarına olan ihtiyacın günümüzdeki değişimler göz önüne alındığında devamlı olarak artmakta olduğu görülmektedir. Özellikle para ile ilgili işlemlerin yürütülmesinden sorumlu olan meslek mensuplarının yani muhasebe meslek mensuplarının bilgi ve becerilerinin devamlı artışta olması ve yeniliklere açık olması gerekliliği önem arz etmektedir. Bu sebeplerden dolayı iş piyasasının istihdam ettikleri veya edecekleri muhasebe meslek elemanlarında aradıkları nitelikler muhasebe alanında eğitim veren kurumları yakından ilgilendirmektedir. Muhasebe eğitimi; meslek liselerinde ve üniversitelerde bazı bölümlerde verilmektedir. Muhasebe eğitiminden algılamalar; iş piyasasının üniversitelerde verilen muhasebe eğitiminin yeterliliğini ortaya çıkarmak, muhasebe eğitiminden beklentiler ise; iş piyasasının muhasebe eğitiminde olmasını istedikleri durumu ortaya çıkarmak içindir. Algıların beklentileri karşılama seviyesinin değişen koşullar ve yeniliklere paralel olarak artması gerekmektedir. Üniversitelerde verilen muhasebe eğitiminin iş piyasasının beklentilerini karşılama seviyesini incelemek bu tez çalışmasının amacını oluşturmaktadır. Birincil veri toplama aracı olarak ilgili literatürden türetilen anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler meslek mensupları, staj dönemi adaylar ve sanayici/tacir/işverenlerden oluşan bireylere tesadüfî örneklem yoluyla dağıtılmıştır. Anket formları başlangıçta 300 adet olarak dağıtılmıştır. Toplamda 204 kullanılabilir veriye ulaşılmıştır. Anketlerin cevaplanma oranı % 68'dir. Elde edilen verilerin raporlanması ve analizi bu tezin temelini oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda muhasebe eğitimi algılamaları ile muhasebe eğitimi beklentileri arasında pozitif yönde ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
When current changes are considered, it is seen that the need for professionals who can meet labor market' s expectation and needs with their knowledge and skills increase regularly. It is important that especially accounting professionals'knowledge and skills, who are responsible for the execution of transactions related to money, need to be increase regularly and open to new ideas. For this reason accounting professionals gualifications, that they are looking for to employ, are closely related to institutions providing education in accounting. Accounting education is given in vocational schools and universities some deparmants. Perceptions of accounting education; labor market reveal the adequacy of accounting education in universities, the expectations of accounting education is to expose the situation that they want to be in the job market accounting education. Perception meeting level of expectations need to increase in line with changing circumstances and innovation. This thesis goal is to analyze the level of meeting the expectations of the labor market of accounting education in universities. The survey method which is derived from the relevant literature was used as the primary data collection. Survey was distributed to individuals who consisted of employers. professionals, internship period the candidate and industrialist / trader randomly. Initially 300 survey was distributed; totaly 204 available data has been reached. Response rates for the survey is 68%. Obtained datas reporting and analysing is the basis of this thesis. As a result taht tehere is a positive correlation between the perception of accounting education and expectetation of accounting training.