Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in estetik anlayışı
Georg Wilhelm Hegel's views on aesthetics
  1. Tez No: 440761
  2. Yazar: HÜSEYİN ADEM TÜLÜCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tin(ruh), Estetik, Objektif Tin, Subjektif Tin, Sanat, Spirit, Aesthetics, Objective Spirit, Subjective Spirit, Art
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in estetik anlayışı, onun genel felsefi sistemi içinde belli bir yere ve anlama sahiptir. Hegel felsefesinde mutlak tin kavramının önemli bir yeri vardır. Ona göre, tin, geist ya da idea kavramlarıyla anlatılmak istenen her şeyi kapsadığı gibi nesnel dünyayı da içine alan bir varlıktır. Bu varlık Tanrı'dır. İdealist bir felsefeye dayanan Hegel'in sanat anlayışında tin, kendisini üç biçimde ortaya koyar. Bunlardan ilki, kendi içinde tin ya da mantık, ikincisi kendi dışında tin ya da doğa, üçüncüsü de kendinde ve kendi için tindir. Tin'in üçüncü biçimi olan tin, kendi içinde sübjektif tin, objektif tin ve mutlak tin olarak üçe ayrılır. Mutlak tin, sanat, din ve felsefe olmak üzere üç alanda gerçekliğe çıkar. Sanat, mutlak tin alanında ele alınır. Tin, kendi özünü kavrayabildiği zaman sanat ortaya çıkar. Biz bu çalışmamamızda gerek telif gerekse tercüme eserleri tarayarak Hegel estetiğinde önemli olan mutlak tin, içerik-biçim, kültür-sanat ilişkisi, sanatın dönemleri ve sonu meselelerini ele almaya çalıştık. Bunun yanında sanatın din ve felsefeyle ilişkisine değindik. Ayrıca“duyusal”olan ile“düşünsel”olan üzerinde durarak, sanat eserinin kavramsal olarak ifade edilip edilemeyeceği sorunsalını yorumlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Aesthetic view of George Wilhelm Friedrich directs him a level and a certain meaning in his general philosophical system. Absolute tin has a certain place in Hegel's philosophy. To Hegel, the spirit consists of everything that is tried to explained by 'Geist' or 'Idea'. Furthermore, it also reflects the being including objective world. That being is God. In Hegel's art view depending an idealist philosophy, the spirit forms itself in three phases. The first of them is the spirit in itself or logic. That of second is the spirit out of itself or nature, the final of them is the spirit, just for the spirit. The final one is also divided into three: The subjective, the spirit in itself; the objective, the spirit; and the absolute spirit. The absolute spirit reveals as reality itself in art religion and philosophy. Art is studied in absolute spirit. When the spirit realizes the self, the art reveals itself. In this study, searching both translated sources and copyright ones, we have tried to study the problems such as the spirit important in Hegel's aesthetic, content and form, the relation of culture and art, phases of art and its end. Moreover, we have dealt with the relation between religion and philosophy. On the other hand, studying things that are spiritual and sensorial we have tried to find out artistic materials that can be explained as concept.