TMS-TFRS uygulamaları çerçevesinde seçilen muhasebe politikaları, tahmin ve hataların incelenmesi: Borsa İstanbul sektörler arası karşılaştırmalı bir araştırma
Chosen accounting policies, estimates and errors analysis within the framework of TAS-TFRS applications: A comparative research between sectors in Stock Market İstanbul
- Tez No: 440762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Standartları ve Politikaları, Dipnotlar, Açıklama Endeksi, Panel Veri Analizi, Frekans Dağılımı, Accounting Standards And Policies, Footnotes, Explanation Index, Panel Data Analysis, Frequency Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finansal tabloların düzenlemesi ve oluşumu temelde genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, kavramları, muhasebe ve raporlama standartları kapsamında yer alan muhasebe politikaları çerçevesinde oluşmaktadır. Standartlar ve muhasebenin temel kavramları gereğince finansal tabloların karşılaştırılabilir olabilmesi için işletmeler tarafından tercih edilen muhasebe politikalarının tutarlı bir şekilde uygulanması, politikalara ilişkin bilgilerin ve yapılan değişikliklerin finansal tablo dipnotlarında açıklanması gerekmektedir. Bu durum seçilen muhasebe politikalarının finansal tablolara olan etkisinin bilgi kullanıcılarına sunulması açısından önemlidir. Bu çalışmada,Muhasebe Standartları çerçevesinde araştırma kapsamındaki sektörlerin bazı kritik muhasebe politikaları tercihleri ve açıklama düzeyleri ile açıklama düzeyine etkisi olabileceği düşünülen değişkenlerin ampirik analizi yapılmıştır. Bu kapsamdamuhasebe politikalarının açıklama düzeylerine etki eden değişkenlerin ampirik analizi için, Borsa İstanbul'da 21 farklı sektörde faaliyet gösteren 235 firmanın 2012-2013-2014 yılları finansal tablolarına ait dipnotlarında bulunan 10 muhasebe standardına ilişkin 45 farklı muhasebe politika açıklaması incelenmiştir. Çalışma kapsamında politikaların açıklama düzeyine göre oluşturulan açıklama endeksi bağımlı değişken olarak kabul edilmiş, işletme yaşı, işletme büyüklüğü, aktif büyüklüğü, 4 büyük denetçi, denetim firması değişikliği, baş denetçi değişikliği gibi bağımsız değişkenler arasındaki ilişki panel veri regresyon yöntemi ile test edilmiştir. Dört büyük denetçi, denetim firması değişikliği, baş denetçi değişikliğinin politikaların açıklama düzeyini etkilediği görülmüştür. Çalışmanın frekans sonuçlarına göre, en yüksek açıklama düzeyinin enerji sektöründe olduğu ve TMS 16 Maddi Duran Varlıklar Standardının da en yüksek açıklama düzeyine sahip standart olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The arragement and formation of financial statements are basically formed within the framework of accounting policies being within the scope of accounting and reporting standarts, generally accepted accounting principles, concepts. In accordance with basic concepts of accounting and standarts, in order for financial statements to be comparable, it is necessary that accounting policies preferred by businesses should consistently be implemented and informations related to policies and changes made should be explained in the financial statement's footnotes. This situation is important in order for the effect of selected accounting policies on financial statements to be presented to information users. In this study, in the framework of the Accounting Standards empirical analysis has been made some critical accounting policies and preferences of the sectors within the scope of the research and variables that may be considered to impact on the level of description with the levels of description. In this context, for amprical analysis of variables having effect on explanation levels of accounting policies inspected within the scope of accounting standarts 45 different accounting policy explanation related to 10 accounting standarts located in footnotes of 2012-2013-2014 financial statements belonging to 235 firms operating in 21 different sector in İstanbul Stock Exchange have been examined.Within the scope of study, explanation index, formed according to explanation level of policies, has been accepted dependent variable. The relation between indipendent variables,suchas business age, business size, size of assets,4 big auditor, change of audit firm, change of lead auditor, have been tested by panel data regression method. It has been determined that 4 big auditor,change of auditor firm,change of lead auditor affect the explanation level of policies. According to this study's frequency results, It has been determined that the highest explanaiton level exists in energy sector and TMS 16 tangible long lived assets standart has the highest explanation level.