İlkokul öğretmenlerinin rehberlik hizmetlerine yönelik tutumları ile okul iklimi algıları arasındaki ilişki incelenmesi
Guidance services for primary school teachers relationship between attitudes and perceptions of school climate investigation
- Tez No: 440775
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehber öğretmen, rehberlik hizmetleri, okul iklimi, sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni, School counselor, guidance, school climate, teacher, classroom guidance teacher
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada ilkokul öğretmenlerinin rehberlik hizmetlerine yönelik tutumları ile okul iklimi algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama deseni kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada Kocaeli ili Gölcük ilçesinde görev yapan 299 ilkokul öğretmeninin görüşüne başvurulmuştur. Verilerin toplanması amacıyla“Rehberlik Hizmetlerine Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Okul İklimi Ölçeği”kullanmıştır. Araştırmada veriler Kruskall Wallis testi, Mann Whitney U testi, T testi, ANOVA ve Pearson Momentler Korelasyon katsayıları kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, rehberlik hizmetlerinin geliştirici etkileri ile ilgili algılar açısından 25 – 29 yaş grubu lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür, 40-44 yaş aralığındaki ilkokul öğretmenlerinin yakından kontrol davranışlarına yönelik algılarının diğer yaş gruplardaki öğretmenlere göre yüksek olduğu gözlenmiştir. Meslekteki deneyimi 1-5 yıl arasında olan öğretmenlerin yüksekten bakma davranışlarının kendilerinden tecrübeli öğretmenlere göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Elde edilen bir diğer bulgu sonucunda rehberlik etkinliklerine katılım açısından kadın öğretmenlerin daha olumlu görüş belirttikleri belirlenmiştir. Elde edilen bir diğer bulguya göre kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre davranışları engelleme ve işe dönüklük konularında daha fazla ön planda oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca. Rehberlik hizmetlerine yönelik tutum ile okul iklimi algılarının alt boyutlar açısından genel olarak ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current study, the aim was to investigate the relationship between school climate perceptions and perceptions related to guidance services among primary school teachers. In this study which is conducted as correlational survey, the data were collected from 299 promary school teachers employed in Istanbul. In order to collect the data,“Attitudes toward guidance services scale”and“School climate scale”was used as data collection tool. The data were analyzed by using Kruskall Wallis tests, Mann Whitney U tests, T tests, ANOVA ve Pearson Moments Correlation Coefficients. Based on the results it was concluded that developmental effects of guidance services were concieved more by teachers who are at ages between 25-29, conception of teachers regarding close control behaviors were more positive for teachers who are at ages between 40-44. It was also found that teacher whose working experience betwwen 1-5 years have more sense of superiority over other teachers. Moreover, in terms of participation to the guidance activities, it was found that female teachers are significantly more interested that male counterparts. In addition, female teachers show more priority to inhibiting behaviors and inclination to the job behaviors. Finally, it was found that the subscales of both measurement instruments have high level of correlations with each others. There findings were discussed in the light of the relevant literatüre