Spor egitimi gören genç sporcularda üst ekstrimeteye uygulanan wingate testinde bazı morfolojik değişkenleri kullanarak optimal yükün belirlenmesi
Quoted in the young athletes sports training in the upper limbs applied wingate test determination of some morphological variables using the optimal load
- Tez No: 440785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Optimal yük, Su taşırma yöntemi, çevresel ölçüm tekniği, bacak hacmi, Optimal power, Water displacement volumetry, circumferential measurement techniques, leg volume
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı wingate anaerobik güç testinde (WAnT); bazı antropometrik değişkenler ile bacak hacmini (BHÇ) - kütlesini (BK) kestirmek ve bazı morfolojik değişkenleri ile bu kestirimden elde edilen tahminin değerler yardımıyla WAnT'inde optimal yükün (OY) belirlemesidir. Çalışmanın birinci bölmünde, WAnT'inde OY'ün tahmin edilmesinde BH ve BK su taşırma yöntemi ile ölçülmüş ve bu değerler antropometrik ölçümlere dayalı indirek yöntemlerle kestirilmiştir. Son bölümde ise WAnT'nde aşamalı yük artırımı ile OY'ler belirlenmiş ve bu yükler ile BH, BK, vücut ağırlığı (VA), morfolojik değişkenleri ve yağsız vücut kitlesi (YVK) arasındaki ilişki incelenmiştir. OY değerleri ile BHST, BHÇ, BK, VA, YVK ve bazı morfolojik değişkenleri arasındaki ilişki Pearson Product Moment Korelasyon Katsayısı ve Step-Wise Regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. BHST ile BHÇ değişkenleri ve optimal yük ile morfolojik değişkenler arasında doğrusal regresyon formül geliştirilmiştir. Elde edilen kol hacmi, optimal yük ile anaerobik güç ve anaerobik kapasite değerleri arasında pozitif ilişki bulunurken bu benzer bir ilişkide kol kütlesi, optimal yük, morfolojik değişkenler ile anaerobik güç ve kapasite değerleri arasında bulunmuştur. Diğer taraftan bazı morfolojik değişkenler ile optimal yük, morfolojik değişkenler, anaerobik güç ve anaerobik kapasite değerleri arasında da pozitif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmadaki bulgular kol hacmi ve kütlesinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda eğitim gören genç erkek sporcuların anaerobik performanslarında belirleyici bir rolü olduğunu gösterirken, anaerobik performans ve bazı morfolojik değişkenler arasında belirlenen ilişkiler optimal yük ve bazı morfolojik değişkenlerin anaerobik performanstaki önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine of the optimal load for the upper body wingate anaerobic test using some morphological variables in young male athletes in sports education. The study was conducted in two sections; in the first section water displacement volumetry were used for the determination of leg, thigh, calf, foot volume and also circumferential measurement and morphological variables were used for the determination leg, thigh, calf, foot volume and mass. In the last section determination of optimal load measurement for the WAnT. Pearson Product Moment Correlation and Stepwise was used to determine the relationships between optimal load, morphological variables and leg, thigh, calf, foot volume and mass. After that, a regression formula was developed. In the second part of the study, optimal loads were determined differently for the relative values in terms of the highest level of absolute values. Results indicated significant positive correlations between arm volume and optimal load, morphological variables, peak anaerobic power and average power and positive correlation between arm mass and optimal load, morphological variables, peak anaerobic power and average power. For some morphological variables and optimal load on the other hand significant and positive correlations were found between peak power and average power. As a conclusion, the findings of the present study indicated that arm volume and arm mass, optimal load, morphological variables play a determinant role in anaerobic performance and some morphological variables was found to be an important factor in anaerobic performance of young male athletes in school of physical education and sports