Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören hentbolcularda üst ekstremite anaerobik yüklenmenin maksimal istemli kasılma seviyesi üzerine etkisi
It is analysed the effect of upper limb anaerobic commitment or assumption over maximal voluntary contraction in handball player who is studying school of physical education and sports
  1. Tez No: 440786
  2. Yazar: BURCU ÖZLÜKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ŞARVAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Handball, Anaerobik loding, EMG
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Öğrenim Gören Hentbolcularda Üst Ekstremite Anaerobik Yüklenmenin Maksimal İstemli Kasılma Seviyesi Üzerine Etkisi incelenmiştir. Katılımcıların yaş 20,40±,89 (yıl), vücut uzunluğu 161,20±2,77 (cm), vücut ağırlık ortalamaları 57,20±4,76 (kg), olan, sakatlığı ve hastalığı bulunmayan 10 erkek 5 kadın olmak üzere toplam 15 Hentbolcu çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. İstatistiksel analizde tüm veriler için tanımlayıcı istatistik (ortalama ve standart sapma) uygulanmış. Elde edilen verilerin normallik sınaması Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin cinsiyetler arası karşılaştırılmasında Independent Samples T testi kullanılmıştır. Güven aralığı %95 seçilmiş ve p0,05).Katılımcıların Wingate El Ergometresi ile EMG Kas Aktivasyon değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde; MaxAK (r=,632) ve RAK (r=,693) değerleri ile Sol EDP değerleri arasında ileri düzey doğru orantı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work,it is analysed the effect of Upper limb anaerobic commitment or assumption over maximal voluntary contraction in handball player who is studying School of physical education and sports.attander's age 20,40±,89 (year),body length161,20±2,77 cm) avarage bodyweight 57,20±4,76 (Kg), who has these qualifications, 15 handball player in total consisting of 10 man 5 woman who has no disability and ilness have been attained the project voluntarily In the statistical analysis, descriptive statistics are applied ( average and standard deviation) for all datas. Obtained data's test of normality is tested through Shapiro-Wilk test. Independent Sample T test is used in intersexual comparison of datas which show normal distribution. Confidence interval %95 is choosen and conclusions under p0,05).when the relationship is examined between Wintage El Ergometer and EMG Muscle activation instability; it is confirmed that there is a advanced direct proportion between the values of MaxAK (r=,632) and RAK (r=,693) with the values of Left EDP.