Kamu işyerlerinde altişverenlik ilişkisi
Workplace contractors in public relations
- Tez No: 440784
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Asıl İşveren, Alt İşveren, Taşeron, Kamuda Taşeron, İşçi, Muvazaa, Muvazaalı Alt İşveren İlişkisi, İş Kanunu, Memur İşçi Ayrımı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Alt işveren kavramının ortaya çıkması aslında farklı çalışma konularında uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Günümüzde yüksek rekabet koşulları, teknolojinin gelişimi sonucunda işletme yönetimi, işletmecilik, üretim ve yatırımda meydana gelen gelişmeler işveren ve alt işveren ilişkisini zorunlu bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu ilişki içinde emeğin sömürülmesinin engellenmesi; işçilerin koruma altına alınması ve işçilerin bu ilişki nedeniyle amacının dışında kullanılmasını önlemek için önleyici düzenlemeler yapılmıştır. İşçi işveren ilişkisinde, işçi ile işveren arasındaki eşitliğin sağlanabilmesi için işçiyi koruyucu nitelikte emredici hükümler çoğunlukla kanunlarda yer almaktadır. Asıl işveren ve alt işveren ilişkisi içerisinde çalışan işçilere karşı her iki iş verenin müteselsil sorumluluğu veya muvazaanın varlığı halinde işçinin asıl işverenin işçisi kabul edilmesinin amacı güçsüz işçi-güçlü işveren arasında dengenin sağlanabilmesidir.Ancak alt işverenin işçisi ile akdedilen iş sözleşmesinden doğan sorumluluk kanun gereğince asıl işverene de yansımaktadır. Kanundaki tanımlama ile asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulmadığı hallerde sanki sorumluluk ortadan kalkıyormuş gibi bir izlenim doğmaktadır. Aslında muvazaalı bir asıl işveren ile alt işveren arasında ilişkinin tespiti durumunda alt işverenle yapılan iş akdinin geçersiz olduğu ve işçinin gerçekte asıl işverenin işçisi olduğu doktrinde kabul edilmektedir. Kanaatimce bu halde de alt işverenle yapılan iş akdinin geçerli olduğunun kabulü gerekmektedir. Bu nedenle işçinin hem alt işverenden hem de asıl işverenden tüm işçilik haklarını isteyebileceği kabul edilecektir. Ayrıca işçi, asıl işveren tarafından işyerinin genelinde tüm işçilere tanınan hakları da yine asıl işverenden talep edebilecektir. Bu çalışmanın birinci bölümünde kavramsal olarak İşçi, İşyeri, Yardımcı İş, İşveren, Asıl İşveren, Alt İşveren, Alt İşverenin unsurları, Asıl İşveren ve Alt İşveren ve İşçi ile Asıl İşveren ve Alt İşveren arasındaki hukuki ilişki incelenmiştir. İkinci bölümde Türk Hukukunda alt işverenlik kavramının gelişim süreci incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise genel olarak muvazaa kavramı yanında iş sözleşmesi ve alt işveren-asıl işveren arasındaki sözleşmeye dayalı ilişki de muvazaa kavramı ve hukuki sonuçları incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise Kamu kurumlarında alt işverenlik durumu ve hukuki farklılıklar inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The emergence of the concept of subcontractors are actually caused by the emergence of expertise in various fields. Nowadays highly competitive conditions, the development of technology, the management of the business and the management, production and development investment occurring in the employer and subcontractor relationship has become both a necessity needs. Preventing the exploitation of labor in this relationship; For the protection of workers and workers with the aim to prevent misuse due to this relationship it is made preventive arrangements. mandatory provisions that protect workers in order to ensure equality between worker and employer is located mostly in labor relations law. The main purpose of the employer and the worker if the worker against the employer took joint responsibility and adoption of simulation relations principal employer and to ensure a balance in the relationship between employer powerful powerless workers. However subcontractor's responsibility arising from employment contracts signed with workers is also reflected in the original employer. In the cases referred not installed the original employer subcontractor relationship with the definition in the law he disappears if responsibility is nascent impression that in fact fictitious as a principal employer-subcontractor relationship is invalid sub employer made the employment contract in case of detecting the presence of and the workers are actually accepted doctrine that the principal employer . However, in this case labor rights of all workers, as well as the principal employer can demand from the workplace to the conclusion that in general should also benefit from all the rights granted to workers will be reached. Conceptually workers in the first part of this study, Commercial, Utility Work, Employers, actual employer, Subcontractor, Subcontractor elements of the legal relationship between the principal employer and subcontractors and subcontractors with the original employer and the workers were examined. In the second part of the sub-contractor concept development process of Turkish law it was examined. In the third section next to the concept of simulation in general employment contract and subcontractors-the actual contractual relationship between the employer and the legal concept of simulation results were analyzed. The fourth and last part of sub-contractor status in public institutions and legal differences examination was conducted.