Tahvil ağırlıklı portföyün hisse senedi ağırlıklı portföye göre daha yüksek performans göstermesi üzerine bir yaklaşım
An approach to performance comparison: bond weighted portfolio over stock weighted portfolio
- Tez No: 440794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATILIM MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Modern Portföy Teorisi, Sharpe Oranı, Portföy Yönetimi, Risk, Modern Portfolio Theory, Sharpe Ratio, Portfolio Management, Risk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tezin konusu, finans piyasalarında ve literatüründe bulunmayan, tahvil ağırlıklı portföyün hisse senedi ağırlıklı portföye göre daha yüksek getiri sağlarken riskinin de daha düşük olabileceğini öne sürerek yatırımcılara alternatif portföy sunmaktır. Yatırımcılar finansal varlıkların geçmiş verilerini inceleyip gelecekteki getirilerini öngörerek yatırım yapmaktadırlar. Yatırımcılar için önemli olan yatırımlarından sağlayacağı getiriye ek olarak, karşılaşacakları riski minimuma indirmektir. Hipotezi ispatlamak için global bir portföy oluşturulmuştur. Portföye dahil edilen varlıkların verileri Thomson Reuters veri sisteminden alınmış olup, varlıkların aralarındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon matrisi oluşturulmuş, portföyün standart sapması hesaplanmış ve portföyün riske göre düzenlenmiş performansını ölçmek için Sharpe oranı hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda tahvil ağırlıklı portföyün getirisinin hisse senedi ağırlıklı portföyden yüksek olduğu sonucuna ulaşılırken, tahvil ağırlıklı portföyün sahip olduğu riskin de hisse senedi ağırlıklı portföyün sahip olduğu riskten daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis, investigate whether bond weighted portfolio yields higher than stock weighted portfolio while having lower risk and offering an alternative investment strategy to investors. Investors are investing in anticipation of future returns by examining historical data of financial assets. In addition to the return on investment, the most important thing for investors is to minimize the risks they will face. A global portfolio was created to prove the hypothesis. Data of the assets included in the portfolio is taken from the Thomson Reuters data system and with those data, standard deviation was calculated and correlation matrix was created to examine the relationship between the financial assets. Also Sharpe ratio is calculated for measure the risk adjusted performance of the portfolio. Results of the analyzes show that the return of bond weighted portfolio is higher than the return of stock weighted portfolio. Moreover, the risk of bond weighted portfolio have is lower than the risk of stock weighted portfolio.