Kuzey Kore ulusal kimliğinin ve totaliter rejiminin milliyetçilik üzerinden yeniden üretimi
Reproduction of North Korea's national identity and totalitarian regime through nationalism
- Tez No: 440800
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kore, Milliyetçilik, Lider, Ulusal Kimlik, Yeniden Üretim, Totalitarizm, North Korea, Nationalism, Leader, National Identity, Reproduction, Totalitarianism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Kore, ikiye bölünmüştür. Kuzey Kore'nin hem iç hem de dış politikası uluslararası toplumun önemli bir kısmı tarafından tehdit olarak algılanmıştır. Ayrıca Kuzey Kore'de siyasal otorite, totaliter rejimin inşasında milliyetçilik araçlarından istifade etmiştir. Kim İl Sung'un Kuzey Kore için oluşturmaya çalıştığı milliyetçi ruh ve totaliter yapı ile birlikte lider, kendi kendine yeterlilik politikası olan Juche ideolojisini oluşturmuş ve ordu merkezli totaliter rejim yapısını Kuzey Kore'nin ulusal bütünlüğünü güçlendirmek için kurmuştur. Bu çerçevede bu tezin amacı; Kuzey Kore'nin ulusal kimliğini ve totaliter rejim yapısını milliyetçiliğin etkisi altında nasıl yeniden ürettiğini ortaya çıkarmaktır. Dolayısıyla bu tezin vardığı sonuç; siyasi tarihteki diğer totaliter rejim örneklerinde olduğu gibi, Kuzey Kore'de de milliyetçiliğin günümüze kadar olan süreçte ulusal kimliğin ve totaliter rejimin kendisini yeniden üretmesinde vazgeçilemez bir rol oynadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, Korea was divided into two. The domestic and foreign policies of North Korea have been perceived as a threat for most of the international community. During the construction of totalitarian regime in North Korea, political authority has benefitted from tools of nationalism. Kim Il Sung created the idea of national self reliance – Juche ideology for the nation and then established the army based on the regime type to strenghten North Korea's national integrity. Within this framework, this thesis aims to reveal how North Korea reproduces its national identity and totalitarian regime type under the influence of nationalism.Therefore, the result of this thesis is that; as with other examples of totalitarian regimes in the political history, nationalism has been playing an essential role for reproduction of North Korea's national identity and totalitarian regime.